2021.01.22., péntek , Vince, Artúr

Hírek

2019. március 07. csütörtök • 15:40

Éves szinten harmadára csökkent a jégkár aránya

A korábbi évektől eltérően 2018 nyarán a csapadék döntő többsége helyi kialakulású zivatarokhoz kapcsolódott.

Tavaly a rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadára csökkent a jégkár aránya a jégkármérséklő-rendszer üzembe állításával - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


Jelenleg Magyarországon 986 darab hálózat működik - ábra: NAK

222 automata és 764 manuális talajgenerátorból álló hálózatot alakítottak ki, miután 2018. május elsejével a NAK elindította a jégkármérséklő-rendszert.

A hálózat egy rendkívülinek tekinthető évben kezdte meg működését, hiszen a májustól szeptemberig tartó időszakban több zivataros nap volt, mint az elmúlt években.

Magyarországra általában a csapadék-utánpótlás a határon túlról érkezik, és az esetek többségében átvonul az országon.

Az elmúlt nyári időszakban nem ez volt jellemző, hiszen június végétől egészen augusztus közepéig a határon túlról nem érkezett számottevő csapadék-utánpótlás. Ezáltal a zivatarok, az országhatárainkon belül alakultak ki. a magas hőmérséklet hatására a talajból a nedvesség a légkörbe került, ami később csapadék formájában kilométerekkel távolabb hullott a talajra.

Ennek a jelenségnek köszönhető, hogy Magyarország nagy részén egyszerre fordultak elő zivatarok és aszály is 2018-ban.

Az ország jelentős részén hullott számottevő csapadék, viszont egyes területek szinte teljesen kimaradtak. Összességében elmondható és kiemelendő, hogy a köztestület nem "jégmentesítő", hanem jégkármérséklő-rendszert üzemeltet, amelynek működtetésével csökkenthető az átlagos végső jégszem mérete.

További részletekről a ide kattintva olvashatnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.