2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2019. december 18. szerda • 11:32

Évzáró kirándulás a Bélmegyeri Fáspusztán

December 15-én, vasárnap évzáró kirándulást szervezett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Kígyósi-puszta második legnagyobb területi egységére, a Bélmegyeri Fáspusztára.

A Fáspuszta a maga csaknem 650 hektárjával, sziki tölgyeseivel, erdei tisztásaival ebben az évszakban is szemet gyönyörködtető látvány. Erről megbizonyosodhatott az a 13 természetbarát is, akik vasárnap egy 5-6 kilométeres séta keretében bejárták szakvezetőnkkel a területet, s megismerkedtek élővilágával - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: Szél Antal István

Utunk során találkoztunk a télen megszokott madárfajokkal. Láttunk népes fenyőrigó-csapatokat, s megfigyeltük a Fáspuszta hatalmas tölgyfáin megtelepedett sárga fagyöngyön gyülekező léprigókat. Az őszies időben csak a zsákmányra vadászó kékes rétihéják emlékeztettek bennünket arra, hogy a naptár szerint már beköszöntött a tél.

Ugyanakkor több helyszínen is virágzó ibolyára bukkantunk, amely köztudottan a tavasz egyik hírnöke. Találtunk még az őszből itt rekedt aranyfürtöt is. Szintén az őszt sugallta az erdő alján felbukkanó gombavilág.

A kirándulók rácsodálkoztak az óriás tölcsérgombára, amely termetével mindenkit lenyűgözött. Szakvezetőnk sok érdekes információt osztott meg a résztvevőkkel a tölcsérgombák körbe rendeződött termőtestjeiről, s általában a gombákról.

Meglátogattuk a téli nyugalomban lévő szürkegém-telepet, majd a gyalogtúra végén a védett terület központi részén található Wenckheim-kastélyt is.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, kisütött a nap, így a tájegység idei utolsó túrájának résztvevői valóban szép emlékekkel térhettek haza.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.