2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2022. augusztus 28. vasárnap • 08:21

Extraprofitadóval fékeznék meg a globális gabonakereskedő cégeket - heti hírösszefoglaló

Európa csaknem felét aszály fenyegeti, versenyképes a hazai élelmiszeripar, nőtt a nyerstej átlagára. Heti hírösszefoglaló.

Enyhül egyes támogatásokhoz kapcsolódó munkaerőmegtartási kötelezettség - A háborús gazdasági környezet és az extrém aszályhelyzet rendkívül súlyosan érinti az agráriumot. Ezt mérlegelve, a Vidékfejlesztési Program keretében támogatott beruházásoknál, a foglalkoztatás szinten tartásához kötődő előíráshoz kapcsolódó jogkövetkezmény enyhítéséről született döntés.

Hogyan hatott az aszály a kukoricatermésre? - Egész Európában, így Magyarországon is jóval gyengébb kukoricatermés várható az aszályos időjárás hatására, mint az elmúlt években. De pontosan hány tonna lehet idén az országos termésátlag hektáronként, és miként óvható a termés a szárazságtól? Ennek jártak utána az OTP Agrár szakértői.

A szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkentő energetikai fordulat súlyos kénhiánnyal fenyeget - Globális kénkrízis rémét vetítik előre a University College London (UCL) kutatói a brit Királyi Geográfiai Társaság Geographical Journal című folyóiratában frissen megjelent tanulmányukban. 

Hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó rendelet - 2022. július 16-án hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat megállapító rendelet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alábbiakban összefoglalta az új jogszabály legfontosabb rendelkezéseit, továbbá cikkünk végén elérhető a témában felmerülő, gyakran ismételt kérdések frissített változata is.

Pesszimisták az almatermelők - Míg az elmúlt években a tavaszi fagyok, az idén az aszály tizedelheti meg a hazai almatermést. Bár a szüretig hátralévő néhány hétben még változhatnak a mennyiségek, a szakemberek szerint az elmúlt évek egyik legrosszabb termése lesz az idei.

Európa csaknem felét aszály fenyegeti - A JRC azt írja, hogy augusztus 10-én Európa területének 47 százalékán elérte a figyelmeztetési szintet az aszály mértéke, míg a vizsgált régiók 17 százalékán a teljes riasztási fokozat van érvényben.

Versenyképes élelmiszeripar képes minőségi termékkel ellátni a lakosságot - A hazai agrárium a kiváló alapanyagokat előállító mezőgazdaság és a fejlődő, versenyképességét növelő élelmiszeripar együttműködésével képes jó minőségű magyar élelmiszerekkel ellátni a lakosságot - mondta Nagy István agrárminiszter kedden Kecskeméten.

Éves összehasonlításban 57 százalékkal nőtt a nyerstej átlagára - A nyerstej kiviteli ára 198,29 forint/kilogramm volt 2022 júliusában, az előző havihoz képest 8 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 72 százalékkal emelkedett. Az exportár 16 százalékkal volt magasabb a belföldinél.

Extraprofitadóval fékeznék meg a globális gabonakereskedő cégeket - Ahogy emelkednek az élelmiszerárak, úgy jutnak rekordprofithoz a globális gabonakereskedelem vezető cégei. Ezért többen extraprofitadó kivetését sürgetik.

A korábban kihirdetett aszályhelyzet is segíti a termelőket - Magyarország egész területére aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter. A korábbi gyakorlattól eltérve, a már nyár végén kihirdetett aszályhelyzet megalapozza a kárenyhítési rendszerben az aszálykárok utáni kárenyhítő juttatás igénylését, továbbá megkönnyíti a termelők ügyintézését az agrártámogatásokhoz kapcsolódó vis maior bejelentéseknél is.

Alig van megfelelő átmérőjű vöröshagyma az európai piacokon - Az egész Európát sújtó aszály miatt nem megfelelő a növekedés, elmaradt az ilyenkor szokásos áresés.

Tíz forinttal emelnék a tojás árát szeptembertől a termelők - Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) az MTI-vel csütörtökön.

Magyarország méz- és méhszerető agrárország - A teljes magyar társadalom rendkívül nagyra becsüli a magyar méhészek munkáját, mellyel elérhetővé teszik számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszerét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Méhészeti Kongresszuson, Isztambulban csütörtökön.

Az új agrártámogatási rendszer ösztönzi a környezet- és klímavédelmi szempontból értékes területek megőrzését - Az Agrárminisztérium a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) keretében a környezeti, klímavédelmi és biodiverzitás szempontjából értékes területeknél is elérhetővé teszi a mezőgazdasági területek után fizetendő alaptámogatást.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - A magyar erdők az energia vészhelyzetben is biztonságban vannak, mondta dr. Nagy István agrárminiszter. Napraforgó hozamnövelés aszályban is Huminisz technológiával. Bemutatjuk a zákányszéki traktorshow-t és a Gabonakutató vetőmagjait. A növénytáplálás jövője. A Simon Gyümölcs ügyvezetője mutatja be a SsangYong Rexton G4 prémium SUV-t.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.