2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2017. december 21. csütörtök • 18:27

Ez is megtörtént! Bor esetében jóváhagyva a határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Az Európai Bizottság első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) egy bor esetében. A termék egy Belgiumhoz és Hollandiához egyaránt tartozó területen készül.

Az Európai Bizottság jóváhagyása a Maasvallei Limburg név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra érvényes  - közölte az uniós bizottság csütörtökön. A bort a Meuse két partján, a Belgiumhoz és a Hollandiához egyaránt tartozó, mindkét országban Limburg tartománynak nevezett területen termesztett szőlőfajtákból állítják elő.

Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében - az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.

Az új védett név ahhoz a több mint 1750 már védett borfajtához csatlakozik, amelyek listája az Európai Unió e-Bacchus nevű adatbázisában található.

Az adatbázis azoknak az eredetmegjelöléseknek és földrajzi jelzéseknek a jegyzéke, melyek az Európai Unióban oltalomban részesülnek. Tartalmazza azokat a nem uniós országokból származó borokat jelölő azon földrajzi jelzéseket és eredetmegjelöléseket is, amelyek az Európai Unió és az érintett nem uniós országok között megkötött kétoldalú borkereskedelmi megállapodások értelmében az Európai Unióban oltalom alatt állnak. Az adatbázis tartalmazza továbbá azokat a hagyományos kifejezéseket is, amelyek az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésekhez és földrajzi jelzésekhez kapcsolódnak.

A Maasvallei Limburg az unió első, borra vonatkozó határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölése. Más szeres italok esetében már hoztak hasonló döntést.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.