2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Hírek

2020. május 06. szerda • 15:04

Fakó keselyű fióka kelt ki Dévaványán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán sikeresen kikelt az egyik tojásból a fakó keselyű fióka. Április elején két veszélyeztetett tojást szállítottak a Hortobágyi Vadasparkból a Túzokvédelmi Állomásra.

Mivel a tojások két különböző fészekből származtak, így koruk is eltérő. Az egyikből április közepén már kikelt egy egészséges fióka, a másikból azonban várhatóan csak május 15. körül bújik majd elő az új jövevény - adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park

Fotó: Czifrák Gábor

A fióka keltetése nem volt mentes az izgalmaktól. Az utolsó, bujtatási fázisban ugyanis több alkalommal vissza kellett ragasztani a tojást, mert a köldök körüli szikzacskó még nem húzódott vissza. A korai kibújás a fióka pusztulásához vezethetett volna. Végül a türelem eredményre vezetett, s egy egészséges, 176 gramm testtömegű fakó keselyű bújt ki a tojásból. Hatnapos koráig a Túzokvédelmi Állomáson végezték az előnevelést, majd április 24-én visszaszállították a Hortobágyi Vadasparkba.

Magyarországon eddig kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán sikerült fakó keselyűt mesterségesen keltetni. Az elsőt 2017-ben, a másodikat 2018-ban, a mostani pedig a harmadik. A szakemberek bíznak abban, hogy május közepén a negyedik fióka is egészségesen kel ki a tojásból.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.