2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Hírek

2020. június 25. csütörtök • 11:20

Fakó keselyű kelt ki Dévaványán

Idén már a második fakó keselyű fiókát keltették sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Az egészséges madarat a napokban a Hortobágyi Vadasparkba szállították.

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kérésére a Túzokvédelmi Állomás szakemberei vállalták a két mentett tojás keltetését - írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. A feladat nem volt ismeretlen számukra, ugyanis már 2017-ben és 2018-ban is sikeresen keltettek egy-egy fakó keselyű tojást.

A tojások különböző korúak voltak, így az egyikből még április közepén, a másikból pedig május közepén kelt ki az egészséges, életerős fióka. Mindkét esetben akadt némi izgalom: az első fiókánál a korai kibújást kellett késleltetni, a másodiknál pedig bontani kellett a tojást. Mostanra már a második fióka is visszakerült a Hortobágyi Vadasparkba.

Fotó: Czifrák Gábor / Körös-Maros Nemzeti Park

Eddig tehát összesen négy fakókeselyűt keltettek sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán, melynek elsődleges feladata természetesen a veszélyeztetett túzoktojások keltetése. Jelenleg három túzoktojás van a speciális keltetőben, hat túzokcsibe pedig már kikelt, s szerencsére egyetlen elhullás sem volt.

Mivel a kaszálások még csak most kezdődnek, így a közeljövőben várhatóan további veszélyeztetett fészkekből kerülnek be mentett túzoktojások az állomásra.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.