2020.05.30., szombat , Janka,Zsanett

Hírek

2018. március 18. vasárnap • 08:53

FAO találkozó lendítheti előre a térség családi gazdálkodóinak helyzetét

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) Európát és Közép-Ázsiát érintő regionális találkozóján a térség családi gazdálkodóinak helyzetéről, illetve nehézségeik lehetséges megoldásáról konzultáltak.

A március 13-án és 14-én rendezett találkozóra érkezett Budapestre mintegy 70 szakértő és kormányzati képviselő szerte Európából és Közép-Ázsiából, hogy megvitassák a kistermelők és családi gazdálkodók helyzetét.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az esemény szervezője, aktívan foglalkozik a témával, ami az egész térségben kihívás elé állítja a döntéshozókat. A budapesti rendezvény ennek a munkának a része.

A ’90-es évek politikai és gazdaságszerkezeti változásai nyomán Európa és Közép-Ázsia nagy részében az elaprózódott farmstruktúra vált uralkodóvá, néhány kivétellel, ahol a nagybirtokok dominanciája a jellemző.

„A családi gazdaságok, bár a mezőgazdasági gerincét képezik, gyakran nem működnek gazdaságosan”

– mondta Morten Hartvigsen, a FAO budapesti irodájának földbirtokrendezési szakértője.

„A vidéken élők a társadalom alsóbb, sérülékenyebb csoportját jelentik. A statisztikát nézve az Európa és Közép-Ázsia régióban élő szegények 60 %-a vidéken él.”

"Ennek ellenére ezen gazdálkodók a fenntartható gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődés motorjai lehetnének"

- tette hozzá.

Ez tükröződik a nemzetközileg elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok egyikében, ahol megjelenik az a célkitűzés, hogy 2030-ra emeljük kétszeresére a kistermelők termelékenységét és jövedelmét.

A FAO kedden rendezett találkozóján számos ország mezőgazdasági, munkaügyi és szociális ügyekért felelős minisztériumainak, továbbá civil, nemzetközi és támogató szervezetek képviselői voltak jelen az ENSZ szervezet szakértői mellett.

A résztvevők mélyebb ismereteket szerezhettek a családi gazdálkodásról, illetve bemutatásra kerülnek különböző országok gyakorlati példái, jógyakorlatai. A FAO hét országban készített tanulmányt (Albánia, Georgia, Kirgizisztán, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Moldova, Örményország és Tádzsikisztán) a kistermelők és családi gazdálkodók helyzetéről és nehézségeiről, melyek a találkozó során szintén átbeszélésre és jóváhagyásra kerülnek. 

Az esemény nem csak a jelennel foglalkozott, hanem a jövővel is a 2019-ben kezdődő ENSZ Családi gazdálkodás évtizede fényében.

agrotrend.hu / otpagrar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.