2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2020. január 20. hétfő • 10:20

Februárban ismét Mangalica Fesztivál a fővárosban

2020. február 7-9. között immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Mangalica Fesztivált. A fesztivál középpontjában a néhány évtizeddel korábban még kihalással veszélyeztetett, hazánk egyetlen védett őshonos sertésfajtája és egyben egyik legfiatalabb saját fajtája, a mangalicasertés áll.

A fővárosban az első fesztivál 2008-ban volt, a sorozat azonban 2010-ben országos szintű rendezvénnyé vált. Ugyanis a mangalicatermékek iránt az érdeklődés olyan mértékű lett, hogy szükségessé vált Budapest mellett további, vidéki helyszíneken is megrendezni a fesztivált. Idén a fővárosi mellett még Debrecenben és Székesfehérváron lesznek programok - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az ingyenesen látogatható XIII. Budapesti Mangalica Fesztivál 18 mangalica termékgyártóval, továbbá számos kézműves sajt-, tejtermék-, bor-, sör-, pálinka-, méz-, lekvár-, szörp-, olajtermék-előállítóval, valamint chilitermesztővel, élőállat-bemutatóval és kimagasló látogatószámával Budapest legnagyobb téli gasztronómiai fesztiváljává vált. Az idei évi kiállítók listáját itt tekintheti meg.

A rendezvényen a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak.

Külön kiemelendő az a példaértékű összefogás, melynek keretében a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között egyaránt.

A fesztivál további különlegessége az egyfajta méltányos vagy becsületes kereskedelmi, úgynevezett fair trade mozgalom képviselete.

Az esemény kiváló lehetőséget biztosít a kilátogató érdeklődők számára a mangalica-tenyésztőkkel valamint termék-előállítókkal, őstermelőkkel való közvetlen találkozásra.

A fesztiválon kiállított termékeket a vásárlók a kereskedelmi láncok kiiktatásával, közvetlenül az előállítóktól vásárolhatják meg.

A látogatók biztosak lehetnek abban, hogy a rendezvény területén nem kapnak hamisítványt, ugyanis a termékek eredetét a fajtafenntartó tenyésztő egyesület, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) garantálja, a fesztiválon csak és kizárólag a MOE által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen.

Az „ehető nemzeti kincs”

A XIX. században, a Kárpát-medencében kialakult mangalicasertés több mint 100 éven keresztül a világ legjelentősebb zsírsertése volt. Az 1800-as évek közepére alakult ki az egységes szerkezetű magyar mangalica, mely közel száz évig a magyar vidék meghatározó sertésévé vált.

Robbanásszerű térhódításában jelentős szerepet játszott a kukorica elterjedése, valamint az, hogy nagyon jól alkalmazkodott az akkoriban újszerűnek számító iparszerű sertéshizlalási technológiákhoz. Négy színváltozata alakult ki, a szőke, a fekete, a vörös és a fecskehasú.

A mangalica-sertés egyeduralkodása a II. világháborúig tartott. A háborús pusztítások, a fogyasztói szokások megváltozása, valamint az étolaj elterjedésének hatására az állományok mérete ezen időszakban azonban jelentős mértékben lecsökkent. A fajta az 1960-as évekre szinte teljesen kiszorult a köztenyésztésből, egyedszáma pár száz kocára redukálódott.

Örömteli azonban, hogy a védelme és génmegőrzése érdekében megtett intézkedéseknek, a nyújtott támogatásoknak, valamint a fajtafenntartásáért felelős tenyésztőszervezet szakmai munkájának köszönhetően a mangalicasertés-fajták helyzete mára már stabilizálódott.

Védett őshonos sertésünk, mint „ehető nemzeti kincsünk” kiemelt jelentőségét bizonyítja, hogy az ismét megtalálta helyét a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt, kiválóan beilleszthető továbbá a napjainkban kiemelten kezelt célok közé, mint például a falusi turizmus növelése, a vidéki foglalkoztatás emelése, hagyományőrzés, környezetbarát, egészséges és biztonságos termékek, valamint öko-, illetve bioélelmiszerek előállítása.

A fesztivál színvonalas és széleskörű szakmai és kulturális programoknak helyszínt adva a mangalicatenyésztéssel foglalkozó gazdák, valamint a termék-előállítók szakmai tapasztalatcseréjén túl egyre nagyobb szerepet tölt be a magas genetikai értéket képviselő védett őshonos mangalicasertésre és a belőle készített különleges biológiai minőségű, hagyományos termékre vonatkozó ismereteinek bővítésében, a környezettudatos életmód fontosságára való figyelemfelhívásban, valamint a mangalicából készült termékek népszerűsítésében, pozicionálásában egyaránt.

A szervezők bíznak abban, hogy a korábban kihalással fenyegetett mangalicafajták génmegőrzési- és termékelőállítási sikertörténete, valamint a XIII. Mangalica Fesztivál kiállítói által bemutatott állatok, termékek és szolgáltatásaik által a városi lakosságon túl a környező, s néha távoli országok figyelmét is felhívhatják hazánk védett őshonos haszonállatfajtáira, Magyarország hagyományaira, értékeire, továbbá ízletes élelmiszereire, ezáltal hozzájárulva a teljes állattenyésztési- és termék-előállítási ágazat pozitív megítélésének megerősítéséhez.

Javasoljuk, hogy látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára, ahol további hasznos információkat talál a mangalica fajtákra valamint a fesztiválra vonatkozóan!

Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a tavalyi mangalicahús fogyasztását ösztönző kampányra vonatkozó cikkünket, melyből megtudhatja, hogy hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy az Ön által vásárolt, védett őshonos állatfajtából készült termékek eredetiek, valamint, hogy mit tehet ezen fajták fenntartását biztosító, magas színvonalú tenyésztői munka és a génmegőrzési tevékenység támogatásáért.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.