2021.04.15., csütörtök , Anasztázia, Tas

Hírek

2021. március 14. vasárnap • 09:00

Fejlesztésekkel lehet biztonságosabb az élelmiszer-ellátás - heti hírösszefoglaló

Sikerrel zárult az első virtuális AGROmashEXPO, emelkednek a hús-és tejkészítmények árai, interjú dr. Nagy István agrárminiszterrel, több mint negyedmillióan vettek részt az állatvédelmi online párbeszédben.

A hús- és a tejtermékek árainak emelkedése elkerülhetetlen- A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt mindenhol komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban.

Forgalomba került a világ első húsmentes csirkehúsa - Miután a szingapúri élelmiszerügynökség fogyasztásra alkalmasnak minősítette a világ első, laboratóriumban előállított csirkehúsát, az Eat Just vállalat elkezdheti a termék árusítását. Ez a világ első „tiszta húsa", vagyis olyan hús, mely nem levágott állatból származik, hanem állati izomsejtekből, laboratóriumi körülmények között kifejlesztett élelmiszer.

Támogatást igényelhetnek az ebtenyésztők a magyar ebfajták törzskönyvéhez - Egy tavaly év végén megjelent rendelet alapján a magyar ebfajták tenyésztői 2021. január elsejétől nyújthatnak be kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeket ahhoz a tenyésztőszervezethez, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll.

Nagy István: a pánik vírusával is kellett küzdeni - Egy évvel ezelőtt eltűnt a boltok polcairól a cukor, a liszt, az élesztő, az akkori pánikvásárlás azonban a mostani boltbezárás előtt nem ismétlődött meg. Az agrárminiszter szerint akkor sem élelmiszerhiányról volt szó, hanem a boltokban nem győzték a felvásárolt cikkek feltöltését.

Sikerrel zárult az első virtuális AGROmashEXPO - Sikeres volt az első virtuális AGROmashExpo, a rendezvény négy napja alatt - március 3-6. között - a 4000 látogató 11 000 alkalommal látogatta meg valamelyik kiállító standját - közölte a Hungexpo Zrt. A kiállítás további egy hétig látogatható még az online térben.

Interjú Dr. Nagy István agrárminiszterrel - A mezőgazdaság stratégiai ágazatként a pandémia idején sem állhat le, hangsúlyozta az agrárminiszter hozzátéve, hogy a szektor szükség esetén akár 20 millió embert is el tudna látni. Nagy István az interjúban az agráriumban dolgozók kitartását és helytállását dicsérve a hazai mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről is szólt.

Bütykös hattyúkból és rétisasból is madárinfluenzát mutatott ki a Nébih - Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma elhullott vadmadarakból Csongrád-Csanád és Somogy megyében. A vizsgálatok során igazolt két altípus hasonló a 2020 ősze óta Európa-szerte előforduló vírustörzsekhez. A vonuló vadmadarak miatt a betegség továbbra is fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

A lóherpesz miatt biztonsági korlátozásokat hoztak hazánkban is - Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája. A Nemzetközi Lovas Szövetség 2021. március 1-től 28-ig azonnali hatállyal felfüggesztette a nemzetközi versenyek megtartását az európai kontinens 10 országában.

Több mint negyedmillióan vettek részt az állatvédelmi online párbeszédben - Sikerrel zárult a mintegy egy hónappal ezelőtt indított online állatvédelmi felmérés, 260 ezernél is többen mondták el véleményüket.

Repcepiaci kilátások - A 2020 őszén indult árrally, amely a szántóföldi növények piacain elindult, a repce esetében egy tartós emelkedő ártrendre erősített rá. A repcénél azonban az ennek hátterében zajló folyamatok összetettebbek, mint a többi agrártömegcikk esetében. Itt is érvényesültek azok a felhalmozási törekvések, amelyek a többi tőzsdei árunövénynél, de az Erste előrejelzések megalapozása érdekében számba kell venni a repce sajátos termelési és piaci folyamatait.

Zöldell már a medvehagyma - A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú medvehagyma idén is legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelent meg. Az erdőben egyre több a szüretelő.

Tavaly 7,3 százalékkal drágult a termőföld Magyarországon - A járvány sem törte meg a termőföld mintegy harminc éve tartó áremelkedését Magyarországon: tavaly a hektáronkénti piaci átlagár 1,727 millió forint volt, 7,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - ismertette a győri székhelyű Agrotax Kft. elemzését a cég ügyvezetője pénteken.

Hasznos eszközök a sorközművelésben - A fenti címmel jelent meg a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének kiadványa az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával. A kiadvány teljes tartalmát négy részes cikksorozatban közöljük. Az első részben Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke foglalja össze, hogy miért is jött létre ez a kiadvány.

AGRO7 - az agrárvilág heti hírei - A mezőgazdaság a pandémia idején sem állhat le, mondta el Nagy István agrárminiszter. A Strautmann Hungária Kft. a gazdákkal való személyes kapcsolatban hisz, húzta alá a vele történt beszélgetés során Keller Károly értékesítési vezető. Milyen lehet a jövő növényvédelme, ezt is megtudtuk Salamon Györgytől, a Nufarm Hungária Kft. ügyvezetőjétől. Ackermann Tamás cégvezető ezúttal a Fliegl továbbfejlesztett bálaszállítóját mutatja be.

A folyamatos fejlesztésekkel lehet még biztonságosabb az élelmiszer-ellátás - Több százmilliárd forintos források révén fejlődhetnek az állattartó telepek a következő években – jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.