2022.09.27., kedd , Adalbert

Hírek

2021. január 27. szerda • 12:43

Fejlesztette eszközeit a tangazdaság

Közel tízmillió forintot fordítottak eszközfejlesztésre a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában.

Modern, új gépek beszerzésével segítik a gyakorlati képzést a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában - írja a baon.hu.

fotó: Petőfi Népe/Vajda Piroska

A korszerű eszközöket a fenntartó Agrárminisztérium és a Déli Agrárszakképzési Centrum támogatásával vásárolta meg a közelmúltban a félegyházi intézmény – tájékoztatta a baon.hu-t Rózsa Pál, a középiskola igazgatója. Elmondta, közel tízmillió forintot fordítottak eszközfejlesztésre. Ebből a húsipari tanüzembe egy nagy teljesítményű, modern húsdarálót és keverőgépet vásároltak, melyek használatával több és jobb minőségű terméket tudnak előállítani.

A tangazdaságba egy szálastakarmányt betakarító gépsort, illetve egy modern fűkaszát és rendkezelő gépet állítottak csatasorba. Ugyanakkor egy gyepboronát is vásároltak, amely a gyepszellőztetésben nyújt segítséget. A lovak takarmányozását pedig egy zabroppantó gép segíti. Erre az idősebb lovak miatt volt szükség, azok ugyanis nehezebben tudják elrágni a zabot egészben – részletezte az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy közel 20 millió forintból újítják fel az iskola és a kollégium kazántelepét. Az új kazán beszerelését azonban a nyári szünetre időzítik.

Rózsa Páltól azt is megtudtuk, hogy hamarosan egy új, huszonkét személyes kisbusszal is gazdagodik az intézmény.

A tizenötmillió forint értékű Mercedes mikrobusz szállítja majd a diákokat a tangazdaságba, illetve a húsipari tanüzembe. Ez azért is nagy előrelépés az iskola számára, mert eddig bérelt busszal oldották meg a fiatalok szállítását – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy az elméleti oktatás korszerűsítése céljából minden tanterembe – az iskolában és a gyakorlati helyszíneken egyaránt – projektort vagy interaktív táblát helyeztek el. Ezzel együtt az egész intézményben, még a istállókban is bevezették az internetet – fogalmazott az igazgató, aki azt is elmondta, a precíziós gazdaságoknál ez már elengedhetetlen feltétel. Rózsa Pál végezetül arról is beszélt, hogy a napokban együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületével. Közös céljuk a magyar szürke szarvasmarhafajta tenyésztése, védelme, terjesztése és bemutatása.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.