2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2017. november 19. vasárnap • 13:12

Fejlődés előtt áll a magyar-brazil gazdasági kapcsolat

A brazil-magyar vállalatok közötti együttműködés építésére helyezik majd a hangsúlyt.

Jelentős fejlődés előtt állnak a magyar-brazil gazdasági kapcsolatok, ebben kiemelkedő szerepet játszik az, hogy Brazília a világ egyik legnagyobb, erőteljesen fejlődő országa, Magyarország és a V4 államok pedig az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedést felmutató régiója - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára a Magyar-Brazil Vegyes Bizottság 3. ülését követő sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

Magyar Levente kiemelte:

a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítésének külön aktualitást ad, hogy Brazília és Magyarország 90 éve vette fel a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat.

Hozzátette: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokkal azonban nem lehetünk elégedettek, ezért a következő hónapokban intenzív munka zajlik majd a két ország vállalatai, és állami szereplői közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és a brazil delegációt vezető Santiago Irazabal Mourao, a brazil Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért, kereskedelemfejlesztésért és kulturális témákért felelős főtitkárhelyettese, a sajtótájékoztató előtt írták alá a vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét.

Magyar Levente elmondta: a vegyes bizottság legutóbb másfél éve Brazíliában ült össze, a mostani ülésén egy olyan munkatervben állapodtak meg, amely a kétoldalú kapcsolatok intenzív fejlesztését irányozza elő. Ebben a brazil-magyar vállalatok közötti kooperáció erőteljes bővítésére helyezik a hangsúlyt, természetesen a két ország kormányának felügyelete mellett.

Santiago Irazabal Mourao hangsúlyozta:

Brazíliában mintegy 100 ezer magyar él, ez kedvező alapot ad a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez, bővítéséhez.

A brazil diplomata rámutatott: Brazília már kilábalt modernkori történelmének egyik legsúlyosabb válságából, és a magyar-brazil kapcsolatok biztató jövő előtt állnak. A két ország kapcsolatai a kereskedelem, a kétoldalú vállalati gazdasági kapcsolatok, a turizmus és a kultúra területén is nagymértékben fejlődhetnek.

Kiemelte: jövőre Brazília rendezi meg "a Víz világfórumát", erre a világméretekben is jelentős eseményre meghívták Magyarország elnökét is, ez a téma napjainkban kiemelten fontos a világ további fejlődése szempontjából.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.