2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2018. február 04. vasárnap • 11:36

Fejlődő mezőgazdaság változó kihívásokkal

Hatékonyan működő falugazdász-hálózattal, talajvizsgálati szolgáltatás nyújtásával és speciális szaktanácsadó rendszerrel büszkélkedhet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, megduplázódtak a nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatások, idén is népszerűsítik a zöldség-gyümölcs ágazatot, ellenőrzést igényel a halak betelepítése - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton, 650 fővel áll a kamarai tagok rendelkezésére. A falugazdászok gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. Illetve tájékoztatják a gazdálkodókat a nekik megfelelő agrártámogatásokról, valamint segítik őket azok lehívásában. A NAK a tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatást öt dunántúli megyében (Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Zala) kiegészíti a laboratóriumi talajvizsgálattal. Az ehhez szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem (KE) akkreditált talajtani laboratóriuma biztosítja – mondta el Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a két szervezet közös sajtótájékoztatóján, Kaposvárott. A szolgáltatás népszerű a tagság körében, a NAK eddig közel 70 ezer hektárra készített tápanyag-gazdálkodási tervet. 

Három jogcímen kerülhet kifizetésre támogatás: az átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás állatlétszám alapon, termeléstől elválasztva a kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás kiegészítő támogatás történelmi bázis alapon, valamint termeléshez kötött anyajuhtartás támogatásként. Az elektronikus kérelem benyújtásához javasolt a MÁK honlapján elérhető útmutató megfelelő lépéseinek betartása.

Precíziós képzést indít a Pannon Egyetem Keszthelyen - A precíziós gazdálkodás rendkívül tőkeigényes, ezért az egyetemeken kevés precíziós gép és eszköz van. Lehet azonban a hiányosságból erényt kovácsolni. A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kara szoros együttműködést alakít ki olyan élenjáró precíziós gazdálkodókkal, mint a Farkas Kft. Zimányban, vagy a Belvárdgyulai Zrt.

A Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetének árpafajtáját ismerték el - Az új árpafajta korai érésű, hatsoros takarmányárpa. A hivatalos kísérletek és vizsgálatok alapján a mért tulajdonságok a gazdasági értékvizsgálatok és a növénykórtani rezisztenciavizsgálatok szempontjából is maradéktalanul megfeleltek az állami elismerés feltételeinek.

Megduplázódtak a nemzeti forrásból nyújtott agrártámogatások - Az agrártámogatások összege a 2010-es év 52,8 milliárd forintról 2018-ra 109 milliárdra nőtt. A lehető legnagyobb mértékű nemzeti támogatást kapják a szarvasmarha-, a tej- és a juhágazat szereplői.

Kulcsfontosságú hónapok jönnek az uniós agrártámogatások keretösszegének ügyében, májusban döntenek az új uniós agrárpolitikáról. Magyarország ragaszkodik a keretösszegek fenntartásához, ezért akár 20 százalékkal is hajlandó emelni a befizetéseit, hogy Nagy-Britannia kiválása miatt ne csökkenjen a támogatási keret.

A FruitVeB közösségi marketingkapányával idén is növelni kívánja a magyar zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz. A már évek óta futó programok mellett a középiskolásokra koncentrálnak: a Naponta 3x3 programra a tervek szerint 2018-ban tavalyhoz hasonlóan 35-40 millió forintot fordít a szakmaközi szervezet.

Aggodalmak a dél-amerikai import baromfihús miatt - A hírek szerint az Európai Bizottság hajlandó lenne tovább emelni az unióba vámmentesen behozható baromfihúskvótán. Tiltakoznak a magyar baromfitermelők. Ráadásul a brazil baromfihúsbotrány megmutatta, hogy az uniósnál lazább brazil előírások valós közegészségügyi kockázatot is rejthetnek az európai fogyasztók számára.

fotó: 123rf

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Gödöllői Halászati-Horgászati Szakember Találkozót, ahol többeközt a klímaváltozás és a betelepített halak tógazdálkodásra gyakorolt várható hatásait vitatták meg. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tudományos munkatársa szerint a jövőben akár 40 százalékkal is növekedhet a vízhiány, mely a kereslet növekedését és így a víz árának emelkedését is magával vonja. Szintén pénzügyi kockázatot jelentenek a távoli országokból betelepített halakkal együtt behozott halbetegségek is.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as év gyógynövényének a levendulát választotta.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.