2020.12.01., kedd , Elza

Hírek

2019. november 07. csütörtök • 10:07

Felére csökkentette a károkat a jól működő jégkármérséklő-rendszer

Felére csökkentette a mezőgazdasági jégkárok mértékét az országos jégkármérséklő-rendszer - közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ez azt jelenti, hogy csak a mezőgazdaságban több tízmilliárd forint értékű termelést sikerült megmenteni az Európában egyedülállóan az egész országot lefedő rendszer kiépítésének köszönhetően - hangsúlyozta Győrffy Balázs - írja az MTI.

fotó: pixabay.com

Hozzátette: a hálózat hatékonyságára jellemző, hogy minden a védekezésre elköltött 1 forinttal, 30 forintnyi termelési értéket tudnak megóvni.

Mint elmondta, az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,8 milliárd forint felhasználásával építették ki a rendszert, amelynek működtetése évente 1,5 milliárd forintba kerül. Ugyanakkor az üzemeltetés költségei a kárenyhítési alapot terhelik, így az semmilyen pluszforrást nem igényel a gazdáktól - fűzte hozzá.

A rendszer úgy működik, hogy a jégeső-képződésre utaló meteorológiai jelzésre ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami a légkörbe jutva mesterséges jég magvakat képez.

Ezzel több, ám a természetes folyamatokhoz képest lényegesen kisebb méretű jégszemcse keletkezik.

Ezek többsége, mire elérné a talajt el is olvad, ám a megmaradók is lényegesen kisebb károkat okoznak - ismertette az elnök.

agrotrend.hu / MTI
 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.