2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Hírek

2017. június 26. hétfő • 11:28

Felgyorsulhatnak a földtulajdont megszüntető eljárások

Módosítás történt az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályozásában.

A napokban jelent meg a 138/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet módosításáról – a szabályozás célja a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló eljárások végrehajtásának felgyorsítása.

Az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 25/2013. (IV.16.) VM rendelet úgy rendelkezik, hogy az eljárásban az eljáró járási hivatalnak a rendelkezésére álló munkarészek mellett a helyszíni állapotot is vizsgálnia kell. A helyszíni vizsgálatot jelenleg a járási hivatal minden esetben saját helyszíni méréssel teljesíti.

A járási hivatalok leterheltsége és az eljárás felgyorsítása indokolja, hogy a rendelkezésre álló, ingatlanrendező földmérő szakemberek által készített keretmérés és ortofotó felhasználásával bonyolíthassák le a hibakiigazító eljárást a járási hivatalok.

Változik továbbá a kormányhivatalokat megillető költségtérítés.

A jogi környezet változtatásával lehetővé válik, hogy az adatváltozás ingatlan-nyilvántartási átvezetést követően, a döntés kézbesítése előtt a megosztási eljárás már tovább folytatható, elősegítve ezzel a megosztási folyamat gyorsabb lezárásának lehetőségét.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.