2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2022. április 24. vasárnap • 12:44

Felgyorsult az agrárium digitalizációja

Az Ukrán háború nehéz időszak elé állította a gazdaságot. Ennek ellenére vagy éppen emiatt felgyorsult az agrárium digitalizációja, az ügyintézés platformja egyre inkább átkerül az online térbe. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

Szántóföldi Növénytermesztés trendi módon…
Az Év Agrárembere kitüntető díj 2021-es kiírásának tíz kategóriagyőztesét látogattuk sorra április folyamán. Május 21-én közülük kerül ki a fődíjas, aki büszkén viselheti majd Az Év Agrárembere címet. Szántóföldi Növénytermesztés kategóriagyőztesével, Vancsura Kornéllal, a Febagro Zrt. Igazgatóságának elnökével Felsőszentivánon beszélgetünk a cég székhelye előtt.

„Faltól falig” – elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe
Öt év kellett hozzá és bő egymilliárd forint. A természetvédelemmel foglalkozóknak ki kellett lépniük az eddigi szemléletükből, és nyitni más ágazatok felé.

FELHÍVÁS – időszerű a hagymafélék vetésbejelentése és a dughagyma-előállítási engedélykérelmek benyújtása
Jó néhány szabálytalanságot, majd az esetek felgöngyölítésekor is számtalan további jogsértést tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a dughagymaárusítás piacokon, vásárokon végzett hatósági ellenőrzései során. Az eddigi kedvezőtlen tapasztalatokat figyelembe véve összefoglaltuk, hogyan kell eljárniuk és mire érdemes ügyelniük az érintetteknek a szaporítóanyag-előállítói és -forgalmazói tevékenységük legalizálása, valamint a szaporítóanyagok eredetének igazolása érdekében.

Fotó: Magyar Nemzet

Korszerű traktorok szelik a határt
Nem lankad a gazdálkodók beruházási kedve, a mezőgazdasági termelők az elmúlt évben mintegy 304 milliárd forintot költöttek új mezőgazdasági gépekre és alkatrészekre. A mezőgépek értékesítése az idén vélhetően veszít majd lendületéből, a Covid-járvány és az orosz–ukrán konfliktus miatt a hosszabb szállítási határidőkre és növekvő árakra kell számítaniuk a termelőknek.

Az időjárási káresemények bejelentési szabályai
Idén éppen elkezdődött a vegetációs időszak, máris számos káreseményt - aszály, fagy, vihar - voltak kénytelenek a gazdálkodók elszenvedni. A megfelelő összegű kárenyhítés kifizetésének elengedhetetlen feltétele, hogy az érintettek ismerjék az agrárkár-enyhítési rendszer szabályait. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek
Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon.

Együttműködés közös érdekek mentén!
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közötti együttműködési megállapodás került aláírására 2022. április 19-én az egyetemen.

Az uniós csatlakozás óta nem volt ennyi vidékfejlesztési támogatás
A Vidékfejlesztési Programról és azon belül a precíziós géppályázat tapasztalatairól tartott előadást Viski József az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közgyűlésén, Gödöllőn.

Beruházások kora jön a hazai akvakultúrában
Az Agrárminisztérium (AM) azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére - emelte ki Erdős Norbert, az Agrármisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Szentgyörgyváron, a Panarini Hungária kft.-nél tett látogatáson a szaktárca szerdai közleménye szerint.

Agrárdigitalizáció: szakmai alappillérektől a komplex rendszerekig
Május 11-12-én újra érkezik a PREGA Konferencia és Kiállítás az Agroinform.hu mezőgazdasági portál és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében!

Megnyitották kapuikat az idei tulipánszüretre a TulipGarden kertek (videó)
Megnyitották az idei tulipánszüretet a TulipGarden alapítói Kalafatics Kata és Mátrai Zoltán. A szőlősgyöröki sajtótájékoztatón Mátrai Zoltán beszámolt az eddigi munkáról, valamint az országban működő 13 "zen-kert"-ről, melyek mintegy 2 millió tulipánvirággal várják a látogatókat! A megnyitón jelen volt Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, Tuli Péter Szőlősgyörök alpolgármestere is.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei (videó)
A magyar mezőgazdaság-és élelmiszeripar exportjának erősítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség. Az Év Agrárembere díj Növényvédelem kategóriájának győztesét Vaszily Zsoltot kérdeztük. Országszerte elindult a tulipánszüret a TulipGarden kertjeiben.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.