2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2020. október 31. szombat • 12:24

Fellélegezhetnek a pálinkafőzők

Fellélegezhetnek a pálinkát főzők és főzetők, hiszen a kormány a napokban jelentette be: adómentessé válhat a gyümölcspárlat készítése. A döntés egyértelműen fellendítheti az ágazatot.

A kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől mind az otthoni magán-pálinkafőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet – adta hírül az MTI a napokban a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozatát. Tállai András úgy fogalmazott, a pálinka-szabadságharc több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást - írja a heol.hu.

fotó: pixabay.com

Tállai emlékeztetett, a magánfőzőnek a párlat előállítása előtt párlatadójegyet kell igényelnie az adóhivataltól. Egy párlatadójeggyel egy liter pálinka főzhető otthon. Minden évben az első igényléskor háromezer-ötszáz forintot kell befizetni, azaz legalább öt adójegyet kell vásárolni. A bérfőzés még adóköteles, literenként nyolcszáz forint bérfőzési szeszadót kell leróni.

Húsz esztendeje működteti Bélapátfalván a pálinkafőzdéjét Barta Gábor. Évtizedes tapasztalatai alapján elmondta, mindig voltak változások az ágazatban, hol kedvezőbb, hol drágább lett a bérfőzés. Szavai szerint a legutóbbi – 2016-ban született – szabályozás nyomán érezhetően visszaesett a főzetők száma, s megszaporodott a házilag előállított szeszek mennyisége. Főzdéjében állandónak mondható a megbízók száma, de még így is tapasztalható volt a csökkenés.

– Idén ráadásul a gyümölcstermés is gyengébb volt, például a sárgabarack esetében, hiszen sok helyen lefagytak a fák virágai tavasszal – fogalmazott. A megbízók legnagyobb mennyiségben vegyes gyümölcsös cefrével érkeztek hozzá, de akadt, aki almából, körtéből vagy szőlőből készíttette a párlatát.

Kifejtette, hogy szeptembertől negyvenre tehető a főzetők száma, s bár van előjegyzése még erre az évre, ezek akár meg is hiúsulhatnak a beharangozott intézkedés miatt.

– A kedvezőbb feltételek nyilvánvalóan elgondolkodtatják majd az embereket, hogy áttegyék az időpontjukat a következő év elejére – vélekedett. Nem is keveset spórolhatnak ezzel a megbízók, hiszen a jelenlegi 1500-1600 forintos főzetési díj – ami tartalmazza az adót is – közel a felére csökkenhet a következő évtől. Barta Gábor továbbadja az új információt a vendégeinek, hogy aki teheti, főzesse ki janu­árban a cefréjét.

– Fontos persze, hogy ne álljon túl sokat a kiforrt gyümölcs. Érdemes már az erjedést követően kifőzetni a cefrét, de egyáltalán nem gond, ha egy-két hónapot áll még. Többet azonban nem érdemes várni vele, mert azt a pálinka minősége sínyli meg – emelte ki a főzdetulajdonos.

Hangsúlyozta, az adómentesség azt is magával hozhatja, hogy áttevődik a hangsúly az otthoni pálinkakészítésről a bérfőzésre.

– Egy pálinkafőzdében ellenőrzöttebb az előállítás az otthoni főzésekhez képest, hiszen a szakmai tapasztalat is nagyobb. Ez a végeredményen is érezhető – jelentette ki.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.