2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2019. május 08. szerda • 10:25

Felmérés az élelmiszeripar digitalizációs helyzetéről

2019. május 17-re módosult a digitalizációs felmérésben való részvételi lehetőség határideje

Zajlik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése. A felmérés 2019. május 17-ig tölthető ki, a kapott eredmények pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához.


fotó: pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében történik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése, amelynek eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához.

A felmérésben való részvételi lehetőség határideje 2019. május 17-re módosult.

A szervezetek együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is

  • az informatikai infrastruktúrával
  • internethasználattal
  • vállalatirányítási rendszerekkel
  • döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével
  • valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.

A vállalkozások a tőkeellátottság, az innováció, a piaci és szakmai ismereteik terén ma kihívásokkal szembesülnek, kihívásokkal küzdenek. Minden rendelkezésre álló eszközzel elő kell segíteni, hogy az alapvető élelmiszerek területén fennálló versenyben a jelenleg hátrányban lévő magyar élelmiszeripari vállalkozások helyt tudjanak állni. Fel kell zárkóznunk a Magyarországra beszállító cégekhez többek között a hatékonyság, a termelékenység, az innováció, a technológia, a szervezés és a menedzsment területén. Ennek elérése érdekében

olyan élelmiszeripari fejlesztési alternatívák lehetnek hosszú távon sikeresek, melyek messzemenően figyelembe veszik a nemzetközi környezetben végbemenő változásokat.  

Az élelmiszer-feldolgozási technikák terén zajló innováció jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a világ 10 milliárd fős népességének az élelmiszer-fogyasztás minőségével, mennyiségével és fenntarthatóságával kapcsolatos igényeit ki lehessen elégíteni. A következő évtizedek a különböző technológiák folyamatos - jelenleg még nem is teljesen belátható sebességű és tartalmú - forradalmát fogja jelenteni.

Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is.

A technológiák egyes fajtái vagy egyes tudományágak teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat, ezzel támogatva az ágazatok versenyképességét. Mindezekből következik, hogy át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra a közelgő újabb ipari forradalom miatt.

A jelenleg is zajló felmérés eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is, ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot.

Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el 2019. május 17-ig.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.