2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2022. november 06. vasárnap • 14:37

Felpörgette a kifizetéseket az államkincstár - heti hírösszefoglaló

Segítség a nyilvántartás vezetéséhez, anyakecsketartók átmeneti támogatása, részletek a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatásról, november 17-től pályázhatnak a mezőgazdasági kisüzemek, már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok, segítség biomassza-termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv elektronikus beküldéséhez.

Az „Év Bortermelője 2022” cím öt jelöltje bemutatkozik a Borest a Bor Akadémián rendezvényen – Melyikük lesz az Év Bortermelője 2022-ben Magyarországon?

Autonómia: őrtüzeket gyújtottak Székelyföldön – Több mint száz helyen. Felolvasták a Székely Nemzeti Tanács elnökének kiáltványát.

Felpörgette a kifizetéseket az államkincstár – Jelentős összegű támogatás jutott el a napokban a hazai gazdálkodókhoz. A Magyar Államkincstár mintegy 100 milliárd forintnyi alaptámogatási előleget utalt át az érintett termelőknek. A területalapú juttatások mellett számos termeléshez kötött támogatás előlegét megkapták már a gazdák. Az előlegfizetési időszak egészen november végéig tart, így a következő hetekben további több milliárd forint érkezik majd a termelők számlájára.

A fenntarthatóság prioritás a takarmányozási szektorban – A Copa-Cogeca az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „European Livestock Voice”, azaz az „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoporttal indított kampányának keretében „A fenntarthatóság prioritás a takarmányozási szektorban” címmel újabb kommunikációs anyagot tett közzé, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztési ágazat globális kihívásokhoz való hozzájárulására.

Segítség a nyilvántartás vezetéséhez – A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet 4. § (1) c) pontja értelmében az állattartónak be kell jelentenie és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani minden olyan tartási helyet, illetve tenyészetet, ahol legalább egy lóféle állatot tartanak – írja a Nébih.

Közös érdek a haltermelés és a horgászat feltételeinek biztosítása – Fontos és közös cél a haltermelés fenntartása és támogatása, a halfogás lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL megállapodott az őszi haltelepítési célú halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetség támogatási program elemeiről, továbbá az aszályvészhelyzeti operatív törzs munkájának további támogatásáról.

Anyakecsketartók átmeneti támogatása! – Az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI.20.) FM rendelet (a továbbiakban: támogatási rendelet) alapján az anyakecskét tartó mezőgazdasági termelő (a továbbiakban: kérelmező) az anyakecske tartásához 2022. évben kizárólag vissza nem térítendő átmeneti támogatást vehetnek igénybe, a kérelmező rendelkezésére álló szabad átmeneti támogatási keretének összegéig.

November 17-től pályázhatnak a mezőgazdasági kisüzemek (videó) – A mezőgazdasági kisüzemeket támogató pályázatról és annak mértékéről beszélgetett Papp Zsolttal az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkárával Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója.

Itt vannak a részletek a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatásról! – Rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program indul az állattartók és az aszály következtében kárt szenvedett mezőgazdasági termelők forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítésére.

Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok – A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén november 2-a és november 30-a között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. A szőlőtermesztők körében népszerű intézkedés támogatási keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít hazánk biológiai sokféleségének megőrzésére – A mezőgazdaságban használt növények és állatok, mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszertermelésünk alapját – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Semmi sem stimmelt a tűzifa körül – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya és a Nébih közösen ellenőrzött egy magát a közösségi médiában hirdető tüzelőanyag-kereskedőt. Mind a három hatóság szabálytalanságokat talált a vállalkozásnál, amely a bírságok mellett további vizsgálatokra is számíthat.

Az élelmezésbiztonság nem fenntartható az energiaárak csökkentése nélkül – A szankciós élelmiszerár-emelkedés megfékezése és az élelmezésbiztonság növelése érdekében is változtatni kell a Brüsszel által erőltetett szankciós politikán, rövid távon is csökkenteni kell az energiaárakat, és intézkedéseket kell hozni az agrárvállalkozások finanszírozására – közölte dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Segítség biomassza-termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv elektronikus beküldéséhez – Felhívjuk a biomassza-termelők figyelmét, hogy a tápanyag-gazdálkodási tervet a talajvedelem@nebih.gov.hu e-mail címre kell benyújtaniuk. A terv összeállításához segédlet is elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Az újra kihirdetésre került veszélyhelyzet erdészeti vonatkozásai – A magyar kormány a 424/2022. (X. 28.) rendeletében november 1-i hatállyal az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki. A 425/2022. (X. 28.) kormányrendeletben pedig a veszélyhelyzet során már kiadott kormányrendeletek hatálybalépéséről és veszélyhelyzeti intézkedésekről rendelkezett.

Az új agrártámogatási rendszer célja a hatékonyság növelése – A magyar kormány az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések és kialkudott kompromisszumok során olyan új agrártámogatási rendszert alakított ki, amelynek célja a hatékonyság növelése - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Orosházán.

Tisztelgés az alapító gazdag életműve előtt – Nádudvaron, a KITE Zrt. központi épületében ünnepélyes keretek között leplezték le Szabó István mellszobrát. A megemlékezés célja a karizmatikus vezető szellemi örökségének ápolása és a KITE stabil értékrendjének továbbadása a fiatalabb generációknak.

Agro7 - a hét agrárhírei, 2022.11.05. – A mezőgazdasági kisüzemeket támogató pályázatról nyilatkozik Papp Zsolt György helyettes államtitkár. A Sygenta 6 t/h termésversenyének díjátadója Budapesten, a RaM Colosseum-ból. Bemutatkozik a Kuhn Magyarország. Magyarország legnagyobb öntözési beruházása Mezőhegyesen. A gazdaélet szépségei - kisfilm.

A GMO-mentes termelés a magyar agrárium fontos értéke – Az Agrárminisztérium célja az, hogy állataink GMO-mentes takarmányozásától kezdve, a feldolgozáson keresztül a késztermékig GMO-mentes termékek kerüljenek a boltok polcaira, a magyarok asztalára – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Drága szórakozás lesz a horgászat jövőre – Mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a horgászoknak, miután markáns áremelésekről határozott a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) választmánya. Jövőre több ezer forinttal is emelkedhetnek a halfogás éves engedélyköltségei. A somogyi horgászegyesületek az országos árnövekedéstől nem terveznek magasabb emelést.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.