2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2017. június 27. kedd • 10:45

Féltik a balatoni szőlőket az ingatlanok szaporodásától a borászok

A szőlők megóvása érdekében építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein borászok. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé.

Az aláírók szerint elindult a táj visszafordíthatatlan megváltoztatása a Balatonnál, és a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező folyamat zajlik.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke kifejtette, az észak-balatoni kultúrtájon, az ország egyik legértékesebb szőlőterületén

sorra épülnek a medencés nyaralók olyan külterületi ingatlanokon, ahol az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak gazdasági épületeket lehetne létesíteni, továbbá a terület 80 százalékán szőlőművelést kellene végezni.

Becslései szerint több ezer ingatlan épült szabálytalanul az északi part szőlőterületein.

"Minimumcélként" a borászok, civilek, településvezetők azt akarják elérni, hogy az államigazgatás szigorúan betartassa az érvényben lévő jogszabályokat

- közölte Laposa Bence. Megjegyezte: az ingatlanpiacon tapasztalható fellendülés tovább növelte az érdeklődést az észak-balatoni külterületi szőlők iránt.

"Ha szeretnénk, hogy legyen jövője a szezonhosszabbító balatoni borturizmusnak, sürgősen lépni kell" – figyelmeztetett.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.