2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Hírek

2020. július 15. szerda • 11:07

Feltűnnek a magyar zászlók a boltokban

A magyar termékek iránt tovább fog nőni a kereslet – mondta az InfoRádiónak a FruitVeb Magyar Zöldség–Gyümölcs Szalmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, miután szerdától már nemcsak a húsokat kell a származási ország zászlajával megjelölni az üzletekben.

Július 15-től már a zöldség- és gyümölcsfélék esetében sem elégséges kizárólag a származási ország nevét feltüntetni a nyomonkövetési címkén, hanem annak zászlaját is jelezni kell, még inkább felhívva arra a vásárlók figyelmet, hogy honnan való a termék – fogalmazott az InfoRádiónak Ledó Ferenc, emlékeztetve, hogy a hústermékek esetében ez már régóta így történik.

fotó: pxhere.com

A FruitVeB elnöke bízik abban, hogy az intézkedés nagyban segíti majd a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztást, illetve magát a vásárlást is, tekintve, hogy lesz egy erőteljesebb figyelemfelhívás, amely révén a fogyasztó könnyebben el tudja majd dönteni, hogy a magyar terméket hol keresse. Vizuálisan vásárol mindenki, jegyezte meg, vagyis ránézésre döntünk a minőséget illetően, miután kóstolásra jellemzően nincs mód, a jelölés révén viszont remélhetően a magyar termékek lesznek előnyben részesítve, amennyiben azokat minőségileg és ár szempontjából is megfelelőnek tartják a vásárlók.

Ahogyan a szervezet bizakodó a tekintetben is, hogy a magyar vásárlók egyre környezettudatosabbak, és emiatt is inkább választják a hazait, hiszen annak kisebb a környezetterhelése, mint az import áruknak.

Ledó Ferenc megjegyezte, a hazai vásárlók döntésükkel nagy segítséget nyújthatnak a magyarországi termelőknek, hogy biztonsággal értékesíthessék a terményeiket, ami egyben órási felelősséget is ró számukra, hiszen, ha egy fogyasztó akár egyszer is rossz minőségű magyar termékkel találkozik, legközelebb jó eséllyel már nem azt fogja választani. Vagyis a fent ismertetett változtatás a minőségre is kihatással lehet az elkövetkező időszakban.

fotó: pikist.com

A szakmaközi szervezet elnöke szerint az intézkedés révén az elmúlt években már jelentős mértékben tapasztalt magyar termékek iránti keresletnövekedés tovább fog erősödni. Megismételte: bíznak benne, hogy a jó minőségű magyar terméket fogják választani zöldségből, gyümölcsből is, mint a húsfélékből, ahol már régebb óta kialakult a rendszer.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.