2021.12.05., vasárnap , Vilma

Hírek

2020. június 18. csütörtök • 11:29

Felülvizsgálják az EU kereskedelempolitikáját

Phil Hogan uniós kereskedelmi biztos az EU polgárait és szakmai szervezeteit kéri arra, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt abban a nyílt konzultációban, melynek célja az EU kereskedelem-politikájának felülvizsgálata, illetve ennek segítségével kereskedelmi pozícióink megerősítése a globális folyamatokban.

Egy erős Európai Uniónak erős kereskedelem- és befektetési politikára is szüksége van, hogy megvédje érdekeinket és megőrizze helyét a világ legnagyobb kereskedőjeként - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kereskedelem- és a beruházás-politika alapvető európai kompetencia. Ez egy olyan politikai terület, ahol a tagállamok egyesítik szuverenitásukat, elismerve, hogy kollektív hatalmuk jóval hatékonyabb. Ezt bizonyítja az elmúlt években aláírt megállapodások száma, ideértve a Japánnal és Kanadával kötött átfogó egyezményeket is. A múlt héten a vietnami parlament ratifikálta a kereskedelmi megállapodást, ez majd később lép életbe az idén. Jelenleg összesen 76 bilaterális megállapodás van.

A gazdasági adatok nagymértékben pozitívak a nyílt kereskedelmi menetrend előnyeivel kapcsolatban. Manapság az EU minden hetedik munkahelyét közvetlenül vagy közvetve támogatja az export; ez kétharmadával több, mint 2000-ben.

A kereskedelempolitika azonban nem statikus – folyamatosan fejlődik, ezért szükséges frissíteni és felülvizsgálni, hogy továbbra is releváns tudjon maradni.  Mindezek miatt az Európai Bizottság hivatalosan is elindította a közös európai kereskedelem- és befektetési politika felülvizsgálatát.

Fotó: pixabay.com

A kereskedelem és a kereskedelmi szabályok egyre inkább ki vannak téve a nemzetközi kapcsolatok ingadozásának. Kína továbbra is próbálja kiterjeszteni globális befolyását, többek között az Európai Unión belül. Igaz, hogy Peking fontos partner az együttműködésnél, ugyanakkor komoly rivális is egyben. Mindeközben az Egyesült Államok globális szerepe megváltozott, visszavonulva a globális vezetés hagyományos szerepéből.

Mindeközben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) válságban van. Még az 1995-ben elkészített szabálykönyv szerint működik, és sürgős ágazati reformot igényel, hogy ismét releváns legyen. A globális kereskedelem megfelelő globális szabályokat igényel, és egy jól működő WTO nélkül mindannyian rosszabb helyzetbe kerülünk. Az EU kereskedelem-politikájának fontos hozzájárulása lesz az európai „Green Deal” stratégiához, a kiemelt fontosságú éghajlati és fenntarthatósági programhoz, valamint a fenntartható élelmezési rendszerek kiépítésére irányuló „Farm to Fork” programhoz.


Covid-19-hatások

A Covid-19 világjárvány természetesen nagyon erős tényező volt ebben az évben. Megmutatta az ellátási láncok sérülékenységeit, amelyeket meg kell vizsgálni a jövőbeni válságokra való jobb felkészülés érdekében. A világjárvány erősen pusztította a gazdaságot: 2020-ban az EU gazdasága várhatóan 7,4%-kal csökken, míg a globális GDP 3,5%-kal esik. Az Európai Bizottság ezért az állampolgárok és az érdekelt felek véleményét kéri, hogy segítsen egy testreszabott uniós kereskedelempolitikai megközelítés kidolgozásában a járványtól sújtott globális gazdaság számára.

Fotó: flickr.com


Nyílt autonómia stratégia

Phil Hogan szerint a most elindítandó „nyílt autonómia stratégia” azt jelenti, hogy globális vezetési törekvéseket újra megerősítik számos területen, összhangban az Európai Bizottság céljaival. Ez azt jelenti, hogy szorosabb szövetségeket kell létrehozni a hasonló gondolkodású partnerekkel, hogy kialakuljon egy jobb típusú globalizáció, ami méltányosabb és fenntarthatóbb. Azonban a stratégiai függetlenség biztosítása érdekében az ellátási láncok diverzifikálása szükségszerű.

A következő EU költségvetésre (MFF) vonatkozó felülvizsgált EU javaslat, a 750 milliárd eurós helyreállítási eszközzel kombinálva azt jelenti, hogy összesen 1,85 billió euró pénzügyi erőforrás áll rendelkezésre a Covid-19-ből való kilábaláshoz. Az EU további erőfeszítéseket tesz a transzatlanti kapcsolat felfrissítésére, amely továbbra is a világgazdaság központja és emellett az EU legfontosabb stratégiai szövetségese. Emellett az eddigieknél erőteljesebben fog az EU összpontosítani a szomszédos régiókra és az Afrikai partnerekre. A nyilvánvaló földrajzi és geopolitikai jelentőségük mellett ezen országok fontos növekedési és termelési piacokat kínálnak, valamint az áruk és szolgáltatások kulcsfontosságú importforrását képviselik.


Kereskedelempolitikai folyamat felülvizsgálata

Az EU nemrég tett közzé egy nagyon részletes konzultációs jegyzőkönyvet, amely irányadó kérdéseket tartalmaz. Ez a nyilvános konzultáció szeptember 15-ig tart majd. Jelenleg ennek fordítása történik az összes EU nyelvre annak érdekében, hogy júliusban a konzultációs dokumentumok rendelkezésre álljanak (hamarosan a magyar nyelvű is elérhető lesz). Ennek az is a célja, hogy átláthatóvá tegyék a kereskedelem napirendjét az EU polgárok számára. Miután összegyűjtötték és értékelték a konzultációra kapott válaszokat, ez belekerül egy Bizottsági közleménybe, amelyet az év végén tesznek közzé.

Phil Hogan és az Európai Bizottság ezért arra kéri az EU polgárait és szakmai szervezeteit, hogy minél többen mondják ki véleményüket a nyilvános konzultáció során.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.