2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Hírek

2018. augusztus 30. csütörtök • 15:15

Fenn kell tartani a minimális talajborítást

Fontos, hogy védjük a talajt, szabályozzuk hőmérsékletét, ezzel javítjuk a vízháztartását és csökken az erózió.

A minimális talajborításra vonatkozó előírások szerint fenn kell tartani a minimális talajborítást a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után. Ennek több lehetséges módját határozza meg a 50/2008 (IV.24.) FVM rendelet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.


fotó: Pixabay

A rendelet szerint a talajtakarása, fedése adott időszakban lehetséges:

  • őszi kultúra vetésével,
  • másodvetésű takarónövény termesztésével, 
  • a tarló szeptember 30-ig történő megőrzésével,
  • vagy legfeljebb sekély tarlóhántás és ápolás,
  • illetve középmély vagy mély talajlazítás elvégzésével,

valamint a tarló gyommentes állapotban tartásával, kivéve a nitrátérzékeny területeken termesztett tavaszi vetésű kultúrák esetében, ahol a szintvonalakkal párhuzamos talajelőkészítő munkák elvégzése szeptember 1-től megengedett.

Azonban fontos, hogy a talajt óvjuk, védjük szabályozva a hőmérsékletét, javítva vízháztartását, csökkentve az eróziót.

Erdőt, mezőt járva sehol nem jellemző - a természetben sem - a csupasz talaj. És ez így is van jól. A fáról lehullott levelek, az elszáradt növényi maradványok takarják, fedik a talajt. Mindenki látott már kicserepesedett, széttöredezett talajt, amit perzsel a nap, szárít a szél, az eső veri.

A talajélet ott korlátozott.

Tehát a talajtakarásával, fedésével a nap és a szél nem szárítja, eső nem rombolja szerkezetét, morzsalékos maradhat, nem iszaposodik el, mert az ott lévő zöld növény vagy szármaradvány ezt megakadályozza.

Tehát ezen feladat minden gazdálkodó számára fontos a szabályzókon túl is.

Továbbá a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásaiban szerepel az is, hogy a tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség. Levegővédelmi jogszabályok szerint is csak indokolt esetben lehetséges.

A rendelet szerinti kötelmet - miszerint fát, bokrot és sövényt nem lehet kivágni a gazdaság területén - a költési időszakok lezárulása után szeptember 1-től feloldják.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.