2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Hírek

2019. május 28. kedd • 15:54

Fenyegetettnek érzik a „géntechnológia mentes” pecsét üzleti modelljét

A „géntechnológia mentes” pecsétet viselő élelmiszerek piaci részesedése növekszik. A pecsétnek a tejtermékeken van a legnagyobb jelentősége.

A fogyasztók 2018-ban mintegy 9,8 milliárd eurót költöttek a „géntechnológia mentes” pecséttel ellátott árukra. 2017-hez viszonyítva ez 41 százalékos növekedést jelent, számol be a génmódosítás nélküli élelmiszereket támogató szövetség (VLOG), amely a napokban adja ki a pecsét használatára az engedélyeket - írja a Top agrar.


Elsősorban tejtermékeken látható a „Géntechnológia mentes” pecsét - Fotó: VLOG

A szövetség arra számít, hogy 2019-re az általa kitüntetett élelmiszerekre vonatkozó fogyasztói kiadások legalább 10,9 milliárd euróra fognak emelkedni. A VLOG szerint jelenleg több mint 13 000 élelmiszer kerül reklámozásra a pecsét segítségével. „A géntechnológia nélkül készült élelmiszerek piaca évek óta növekszik, és most már majdnem olyan nagy, mint a bio élelmiszerek piaca” - mondta a VLOG ügyvezető igazgatója, Alexander Hissting.

Az elmúlt évben az élelmiszeripar 7,65 milliárd eurót ért el a „géntechnológia mentes” pecséttel jelölt élelmiszerekkel.

Ezen belül a tej és tejtermékek aránya volt a legnagyobb, ezek 66%-ot képviselnek. Nagyobb lemaradással a második és harmadik helyen következik a baromfihúsból készült termékek 18%-os részesedéssel és a tojások 12%-os részesedéssel. A korábbi engedélyeket használó gyártók előrejelzése alapján a szövetség arra számít, hogy a géntechnológia mentes termékek forgalma 2019-ben legalább tizenegy százalékkal fog növekedni.

Az egyesület ügyvezető igazgatója, Hissting szerint

a géntechnológia mentes mezőgazdaság és élelmiszeripar növekedését veszélyeztetik az EU géntechnológiai törvényének megváltoztatására irányuló javaslatok.

"Aki az új géntechnológiailag módosított növényeket ki szeretné venni a géntechnológiai törvények engedélyezési és címkézési szabályozásaiból, alapjaiban teszi tönkre a géntechnológia mentes élelmiszerek sikerének lehetőségét" - mondta Hissting.

A pecsét jogalapját a német géntechnológiai megvalósítási törvény határozza meg, amely Németországra adaptálja az uniós géntechnológiai törvényt. 2009-ben az akkori szövetségi mezőgazdasági miniszter, Ilse Aigner (CSU), megterveztette az egységes „géntechnológia mentes” címkét, és az engedélyezés és ellenőrzés feladatkörét rábízta a VLOG szövetségre.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.