2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2022. január 05. szerda • 09:51

Fenyőmaggal oldaná meg élelmezési válságát Észak-Korea

Bár a kormány hivatalosan nem ismeri el a koronavírus-fertőzés jelenlétét az országban, Észak-Koreában a szigorú járványügyi - hivatalosan: megelőző - intézkedések mellékhatása a súlyos gazdasági visszaesés volt, amely miatt humanitáriusválság-közeli állapotok uralkodnak az ország egyes részein.

A központi kormányzat felhatalmazását követően a régió vezetői szerződést kötöttek fenyőmag eladásáról egy kínai kereskedelmi céggel - írta az Origo. Az Észak-Korea legészakibb tartományában szüretelt fenyőmagot Nampho városának kikötőjén keresztül jutattják el Kínának, amely nagyjából 50 kilométerre fekszik a fővárostól, Phenjantól, és egyben az ország legjelentősebb kikötővárosa. Az értékes terményért cserébe a kínaiak

ÉLELMISZERT, CUKROT, MŰTRÁGYÁT, [ÉTKEZÉSI] OLAJAT ÉS EGYÉB OLYAN TÁRGYAKAT BIZTOSÍTANAK, AMELYEKRE A HÉTKÖZNAPI EMBEREKNEK ÉLETÜK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN NAGY SZÜKSÉGÜK VAN.

A fenyőmag egyébként önmagában értékes és tápláló élelmiszer lehet, az európai konyhában is ismert nyers és pirított formában is, ám természetesen fogyasztásának kizárólagossága messze nem elégséges az emberi szervezet számára.

Fotó: Getty Images

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy Észak-Korea még mindig szünetelteti külkereskedelmét a világ többi országával, köztük Kínával is, indoklása szerint azért, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének, részben pedig egyes nemzetközi szankciók miatt.

AZ ORSZÁG LEGFŐBB VEZETŐJE, KIM DZSONGUN SZERINT A COVID-19 VALÓSZÍNŰLEG A BEHOZOTT SZÁRAZ ÁRUK, PÉLDÁUL GABONARAKOMÁNYOK, VAGY A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK FELÜLETÉN IS FERTŐZŐKÉPES MARAD.

Legalábbis a diktátor ezt az indokot hozta fel annak kapcsán, hogy Észak-Korea sorra hosszabbítja meg az importkorlátozásokat - mindezt úgy, hogy közben az embereket vélhetően az elégtelen élelmiszerellátás és az élelmezési válság fenyegeti. Habár a fenyőmag kereskedelme esetében most ugyan kivételt tettek, de a források szerint a vezetés továbbra is azt hangsúlyozza, hogy be kell tartania az ország „sürgősségi karanténrendszerét" amelybe beletartozik  az importcikkek alapos karanténozása is.

agrotrend.hu / Origo

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.