2021.08.03., kedd , Hermina

Hírek

2018. július 04. szerda • 16:37

Figyelem BIONYOM ügyfelek!

Megkezdődött az első kötelező BIONYOM adatszolgáltatás időszaka. Július 30-ig lehet feltölteni az adatokat.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a BIONYOM ügyfelek figyelmét, hogy 2018. július 1-jén kezdetét vette az első adatszolgáltatási időszak. A kötelező adatszolgáltatást és annak mellékletei csakis elektronikus úton nyújthatók be a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, július 30-ai határidővel.

A BIONYOM - a bio-üzemanyagok és folyékony bio-energiahordozók nyomon követési nyilvántartása - rendszerének tavalyi jogharmonizációs eljárás során, több hazai jogszabály is módosult.

A jogszabály-módosítások együttesen,

  • a fenntarthatósági nyilatkozatokkal kísért termékek nyomon követhetőségét,
  • a fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelés igazolhatóságát,
  • a csalásbiztonság növelését,
  • valamint a kötelező tagállami jelentéstételi kötelezettség

könnyebb teljesítését szolgálták.

A 2018. év I. félévére vonatkozó biomassza-kereskedői, biomassza-feldolgozói, üzemanyag-forgalmazói jelentés során, az ügyfeleknek a BIONYOM rendszer elektronikus adatszolgáltatási felületén kell rögzíteniük a vonatkozó jogszabály szerinti nyilatkozataikat, illetve feltölteniük a fenntartható gazdasági tevékenység során kiállított és felhasznált fenntarthatósági nyilatkozatok megfelelő adattartalmát.

Újdonság, hogy a tárgyidőszakban kiállított és felhasznált fenntarthatósági nyilatkozatok adatainak rögzítésén túl, az ügyfeleknek fel kell tölteniük a BIONYOM rendszerbe az adatszolgáltatás adatait megalapozó dokumentumok digitalizált változatát is.

Az elektronikus adatszolgáltatás befogadására szolgáló felület a Nébih honlapján található, illetve a BIONYOM-mal kapcsolatos tájékoztatók is a hivatal oldalán érhetők el.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.