2020.10.22., csütörtök , El?d

Hírek

2020. október 01. csütörtök • 16:34

Fiókája lett a kútból mentett sasnak

Kurszánnak nagy szerencséje volt: még fiatal madárként mentették ki egy kútból 2017-ben. A harmadik születésnapjáig, azaz mostanáig végre sikeresen felnevelt egy fiókát.

A parlagi sas kalandos életutat mondhat magáénak. Három évvel ezelőtt született a Hevesi-síkon, ahol meg is jelölték a testvérével együtt, aki még egy jeladóval ellátott hátizsákot is kapott - írja a Turista Magazin. Sajnos nem sok adattal szolgálhatott ez a példány: a tetemét és a levágott jeladót szeptemberben találták meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei. Közben bukkantak rá teljesen véletlenül Kurszánra is egy közelben lévő, használaton kívüli kútban: egy kiálló faágon gubbasztott.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A madarat a jászberényi Sasközpontba vitték, és négy hónapig gondozták, amíg olyan állapotba került, hogy el lehetett engedni. 2018 januárjában engedték útjára, jeladóval a hátán.

Ennek köszönhetően tudjuk, hogy Kurszán – ahogy a parlagisas.hu fogalmaz – „ egy igazi honfoglaló fejedelemhez méltóan bejárta a Kárpát-medencét”. 2019 tavaszán egy ősi sasterritóriumot foglalt el a Vértesben, ahol egy öreg tojóház társult be, de költés végül nem volt.

Fotó: Tomas Veselovsky

Idén tavasszal Kurszán visszatért ugyanide, de pár naponta ellátogatott egy 160 km-re levő osztrák területre is, majd váratlanul Nyugat-Szlovákiában telepedett le, és egy nála egy évvel idősebb tojóval épített fészket. Vele már sikeresen költött, és – minden jó, ha a vége jó – egy fiókát fel is neveltek.

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.