2020.04.05., vasárnap , Vince

Hírek

2015. szeptember 08. kedd • 10:20

FM: előrelépés az uniós agrárminiszterek tanácskozásán

Előrelépésként értékelte Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az uniós országok agrárminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását, amelyen az Európai Bizottság félmilliárd eurós intézkedéscsomag tervét jelentette be a tej- és a sertéságazat megsegítése céljából.

"A csomag a tervek szerint a tagállamokra lebontott, célzott támogatási borítékokat tartalmaz majd, amelyeket a tagállamok döntése alapján oszthatnak szét a tagállamokban" - közölte az államtitkár. 

Elmondta, hogy emellett új, magántárolási konstrukciót vezetne be a brüsszeli bizottság a sovány tejpor, a sajt és a sertéshús esetében. Szintén a helyzet javulását reméli az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a promóciós intézkedésekre rendelkezésre álló források megnövelésétől. 

Nagy István kitért arra, hogy többek közt magyar kérésre került be a tervezett intézkedések közé, hogy a tagállamoknak 50 százalék helyett 70 százalékos mértékben nyílik lehetősége a közvetlen kifizetések előlegeit kifizetni a gazdáknak. Ehhez kapcsolódóan a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál 75 százalék helyett 85 százalék előleg fizethető október 16-tól. Mindemellett - tette hozzá - az export előmozdítása érdekében a nem vámjellegű akadályok további lebontása és új, harmadik országbeli piacok keresése is segíthet az ágazaton.

 A magyar államtitkár tájékoztatása szerint több tagállam, köztük Magyarország is kérte az intervenciós árak megemelését, de ettől a bizottság elzárkózott, és helyette a magántárolási rendszer erősítését támogatta. 

Magyarország - közölte Nagy István - üdvözölte a bizottsági javaslatot, de hangsúlyozta, hogy számos részletkérdést tisztázni kell még. 

"Addig nem hozható megalapozott döntés, amíg nem ismerjük az 500 milliós keretösszeg tagállamok és intézkedések közötti felosztását" - mondta. Ehhez hozzátette, hogy a tagállamoknak biztosítandó összegek meghatározása mellett ki kell dolgozni az elosztási kritériumok részletszabályait is, amivel a bizottság egyelőre adós maradt. A bizottság - az államtitkár megfogalmazása szerint - a tagállamok nyomásának engedve az ülés végén bejelentette, hogy még a hét folyamán kidolgozza a részletszabályokat, amelyeket a mezőgazdasági miniszterek szeptember 15-én vitatnak majd meg luxembourgi informális találkozójukon. 

Nagy István előrelépésként értékelte a hétfői megbeszélést, és elmondta: a fő hangsúly most a tejtermelők megsegítésén van, mert ők már lassan önköltségi áron sem tudják eladni terméküket. Utalva az agrárminiszteri ülés előtti brüsszeli heves utcai demonstrációra, kiemelte, hogy a tisztségviselőknek meg kell hallaniuk a termelők hangját.  

A sertéságazatot sújtó gondok ugyanakkor nem kis részben az orosz importtilalomból fakadnak - tette hozzá az államtitkár.

mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.