2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2018. június 10. vasárnap • 15:00

Fókuszban a meggytermesztés, hanyatlik a málna

Nagy figyelmet igényelnek ezidőtájt az egységes kérelem körüli teendők, közeleg a kamarai tagdíjbevallás, és nagy átalakulás van kibontakozóban a gyógynövényágazatban - ezek voltak a hét agrárhírei az agrotrend.hu-n.

Gazdálkodók! Tagdíjbevallás! Július 2! - A tagdíjbevallást 2018. július 2-ig kell megtennie a tagoknak a NAK portálján, az e-Irodába belépve. Idén sem kell azonban tagdíjbevallást készíteniük azoknak az őstermelőknek, akiknek előző évi nettó árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot.

Egységes kérelem: már csak pár nap van a módosításra - Június 11-ig lehet módosítani az egységes kérelmet. Ezután már csak pontosításra van lehetőség.

Minden amit tudni kell az egységes kérelemről, határidők tekintetében - Összefoglalta a NAK az egységes kérelemmel kapcsolatos legfontosabb határidőket.

fotó: pixabay

Hamarosan kiírja földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderét a NAK - A NAK a friss földgázenergia-piaci összefoglalóval szeretné elősegíteni a tájékozódást.

Mezőgazdasági vállalkozások esetében is támogatható a diákok foglalkoztatása - Ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Megszűnik a Monsanto vállalatnév - A Monsanto által gyártott termékmárkák viszont továbbra is megmaradnak.

A John Deere és a Pessl forgalmazási partnerséget hoz létre - A Pessl cég a mezőgazdasági meteorológiai állomások, a telemetriai rendszerek és a precíziós gazdálkodás során használt kiegészítők egyik vezető gyártója. A John Deere országos terjesztőhálózattal és AMS technológiával felszerelt gépek széles választékával rendelkezik.

Paradigmaváltás a gyógynövényágazatban - A vadon termő gyógynövények gyűjtése korábban az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának kiegészítő jövedelemforrása volt elsősorban. A makrokörnyezet és az ágazat átalakulása miatt azonban a jövőben paradigmaváltásra van szükség: bár jelenleg a gyógynövény-kibocsátás 60-70 százalékát adja a gyűjtés (a termesztéssel szemben), ez ilyen szinten hosszú távon nem fenntartható.

fotó: pixabay

A friss magyar meggy 80 százalékát exportra viszik- A napokban már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy.

Hanyatló málnatermesztés - Míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt.

Ítélet a több ezer tonnás gabonacsalási ügyben - 2010 augusztusától 2011 novemberéig több ezer tonna, Romániából importált gabonát értékesítettek a forgalmi adó megfizetése nélkül azok, akik ellen most jogerős ítélet született Szegeden.

fotó: pixabay

Alacsonyabb gabonatermés várható idén - Néhány százalékkal alacsonyabb lehet a globális búzatermés idén mint tavaly, de a hatalmas átmenőkészletek miatt jelentős drágulás nem várható. A magyar termelők számára biztató, hogy Oroszország idei exportja csökken és Romániában, valamint Bulgáriában is kevesebb lesz a termés - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára csütörtökön Hódmezővásárhely-Batidán.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.