2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2021. május 09. vasárnap • 13:39

Fókuszban a vidékfejlesztés

Az állattartó telepek korszerűsítése mellett számos olyan vidékfejlesztési pályázatok nyíltak meg, amelyek a hazai mezőgazdaság kimagasló fejlődését hozzák magukkal. Heti hír összefoglalónkban erről is részletesen beszámolunk.

A metánkibocsátás csökkentése elengedhetetlen a klíma megvédéséhez - A metángáz kibocsátásának csökkentése rövid távon kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban - állapította meg egy nagyszabású ENSZ-jelentés.

Kérődző szerkezetátalakítási támogatási jogosultság megszűnése - Kincstár Közlemény a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program támogatáshoz kapcsolódó kérődző szerkezetátalakítási támogatási jogosultság megszűnéséről

Több mint ötszörösére nőtt az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat összege - Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megötszörözte a kormány, így az érintettek 50 milliárd forint helyett 260 milliárd forintot kaphatnak - jelentette be péntek Nagy István agrárminiszter Hajdúnánás-Kendereskertben, ahol a megye 51 nyertes gazdálkodójának átadta a támogatási szerződéseket.

fotó: Pelsőczy Csaba

Idén komoly harc lehet az akácmézért - Az idei szokatlanul hideg tavasz miatt már most tudható, hogy alig lesz pergethető repceméz, de az is biztos, hogy messze elmarad majd az akácméztermés is az átlagos években elérhető 10 ezer tonnától.

A Nemesgörzsönyért Közalapítvány adománycsomagokat adott át az Ökumenikus Segélyszervezetnek - Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, az idén elmaradt nemesgörzsönyi böllérverseny ötletgazdája adományozott a közalapítvány nevében sertéseket, melyeket a Pápai Hús Kft. dolgozott fel, a késztermékeket pedig az Ökumenikus Segélyszervezet fogja eljuttatni a rászorulók részére.

Ezért keresik a magyarok a pálmaolajmentes termékeket - Részletesen vizsgálták a pálmaolajat tartalmazó termékek fogyasztói megítélését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. A Sustainability szaklapban frissen megjelent tanulmány szerint a magyar fogyasztók ezzel kapcsolatos ismeretei szűkösek, vásárlásuk során azonban mégis vannak olyan fogyasztói csoportok, akik inkább a pálmaolajmentes termékeket keresik.

Egymilliárd forintból folytatódhat a Településfásítási Program - Sikeres a kormány Településfásítási Programja, hiszen olyan közösségkovácsoló kezdeményezésről van szó, amelyben csaknem 500 település vesz részt ősz óta országszerte. Az Agrárminisztérium által indított program keretében eddig 10 695 fát ültettek el, és május végére mind a 12 ezer sorfát kihelyezik a településeken – mondta el Feldman Zsolt Bócsán.

fotó: Fekete István

Miért és meddig csökken a sertés ára? - A Danish Crown mintegy 100 emberétől válik meg egy németországi vágóhídon. Mivel az export visszaesése tartós, termelésüket megfelezik és az egyik műszakot megszüntetik. Ennél is beszédesebb hír, hogy a legnagyobb német húsipari cégcsoport eladásáról kezdenek beszélni üzleti körökben, megnevezve a lehetséges vevőket is. Ezek mögött a mi zsebünkre is ható helyzet van, amit érteni kell.

Nem tett jót a hideg az epernek - Az idei április igencsak szeszélyesen alakult, a fagyos hajnalok pedig veszélyeztették a gyümölcstermést. A lédús, zamatos közkedvelt szamóca is kényes a hidegre, ezért a termelők fátyolfóliával igyekeznek kivédeni a hideg időjárás viszontagságait. Fóliasátor alatt is megérezték a virágzó növénykék a szokatlan hűvöset, de már érik a szamóca, szedni is lehet.

Sikeres a kisüzemi pályázat - Már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton - közölte Nagy István agrárminiszter.

Egyre népszerűbb az állami támogatott agrárbiztosítás - A hazai agrárbiztosítási piacon továbbra is jellemző a növénybiztosítások túlsúlya, valamint az, hogy a támogatott konstruk­ciók­ra van a legnagyobb­ igény.

fotó: pxhere.com

Hogyan befolyásolja a beporzást az éjszakai világítás? - Egyre több kutató jut arra a következtetésre, hogy a mesterséges éjszakai fények káros hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására, szaporodására, táplálkozására, anyagcseréjére vagy immunitására. Arra azonban ezidáig nem volt példa, hogy az éjszakai világítás hatásait nappal is tetten érjék.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Az Agrotrend Csoporttal közösen indított online webináriumot a KWS Magyarország Kft. "repcetermesztés nagymestere" címmel, ahol a bemutató alkalmával bizonyára mindenki választ kaphatott a professzionális repcetermesztés kérdéseire. Továbbá lezárult Az Év Agrárembere kitüntető díj közönségszavazása is, amelynek nyertese Bárány Péter lett. Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő is látogatását tette a szőlősgyöröki TulipGardenbe, ahol a szabadság érzését emelte ki a virágzó tulipánmezőn.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.