2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Hírek

2017. május 05. péntek • 08:45

Földkérdésben az európai gazdák mellé áll az EP

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése elfogadta A termőföldek koncentrációjának jelenlegi állapota az unióban elnevezésű, saját kezdeményezésű parlamenti jelentést Brüsszelben.

Az Európai Parlament a földkérdésben is a magyar és az európai gazdák mellé áll és kimondja, hogy a tagállamok széles jogalkotási jogkörrel rendelkeznek a termőföld védelme, a gazdáknak termőföldhöz és erdőhöz jutás, valamint a földkoncentráció, a földrablás és a földspekuláció elleni küzdelem biztosítása érdekében – mondta Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő, annak kapcsán, hogy a testület plenáris ülése elfogadta A termőföldek koncentrációjának jelenlegi állapota az unióban elnevezésű, saját kezdeményezésű parlamenti jelentést Brüsszelben.

Az Európai Unióban különleges védelemben részesítik a termőföldet. A földhöz és tulajdonhoz jutás az egyes tagállamok nemzeti jogszabályaiban meghatározott jog, így a földhöz jutás alapvető fontosságú számos emberi jog érvényesítéséhez és befolyásolja az EU Alapjogi Chartáját – írja közleményében az EP képviselő.

fotó:123rf

A német alkotmánybíróság már 1967-ben kimondta, hogy a vidéki földforgalomnak nem szabadna olyan szabadnak lennie, mint minden más tőke forgalmának, hiszen a föld és a talaj nem növelhető, ezért létfontosságú, hogy a földdel kapcsolatos közérdeket minden egyéb tulajdonhoz képest jobban figyelembe vegyék. „Másrészt az Európai Bíróság állandó ítélkezési gyakorlatában elismerte, hogy a birtokpolitikában a gazdasági alapszabadságok alkalmazása mellett a Közös Agrárpolitika mezőgazdasági termelők életminőségének növelésével kapcsolatos célkitűzései megalapozzák a tagállami birtokpolitikai intézkedéseket, amelyek olyan célkitűzések elérésére irányulnak, mint a spekuláció kiszűrése, a vidéki népesség megtartása és a termőterületek méltányos eloszlása” - hangsúlyozta a néppárti politikus.

A mostani jelentés bemutatja, hogy 2013-ban a 27 tagú unióban a gazdaságok csupán három százaléka rendelkezett az európai mezőgazdaságban hasznosított területek ötven százaléka felett, míg ugyanebben az évben a gazdaságok háromnegyede csupán a termőföld tizenegy százalékát birtokolta. „Ez a tendencia ellentétes a fenntartható, multifunkcionális európai mezőgazdasági modellel, amelynek a legfontosabb jellemzői a családi gazdaságok, ugyanúgy, mint Magyarországon” – jelentette ki Erdős Norbert. Hozzátette: az ilyen modell óvja a hagyományos termékeket és az élelmiszer-önrendelkezést, ösztönzi az innovációt, valamint biztosítja a környezet és a jövő nemzedékeinek védelmét.

Jelentős magyar siker, hogy a parlamenti jelentés nagymértékben éppen azokat a megoldásokat javasolja a túlzott földkoncentrációval és földrablással érintett tagállamok számára, amelyeket a magyar földforgalmi törvény előír – jelentette ki az európai parlamenti képviselő.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.