2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Hírek

2016. május 30. hétfő • 16:50

Földpályázatok - ménesbirtok - tejágazat

A földpályázatokról, a mezőhegyesi ménesbirtokról és a tejágazat problémáiról is szó volt az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés hétfői ülésén.

MSZP: négy éve nem látott állatot a legelő

Gőgös Zoltán (MSZP) arra várt választ: meddig tűrhető, hogy egyes a Hortobágy környéki földbérlők semmibe veszik kötelezettségeiket? Azt mondta: több mint 400 hektárnyi legelőt látott, ahol négy éve nem járt állat. Emlékeztetett: ezzel kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is visszásságokat tárt fel.

Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára bírálta a képviselőt, amiért csak homályos utalásokat tesz az általa kifogásolt területek elhelyezkedésére. Kijelentette ugyanakkor: ha pontosan megadja azokat, kivizsgáltatja a földhasználatot. Hangsúlyozta: a nemzeti parki igazgatóság rendszeresen ellenőrzi a szerződési feltételek teljesülését.

Fidesz: lóvá tesznek minket a szocialisták?

Varga Gábor (Fidesz) azt kérdezte: lóvá tesznek minket a szocialisták? Miért tiltakoznak kézzel-lábban a ménesbirtok fejlesztése ellen? Felidézte: "a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok privatizáló ámokfutása Mezőhegyeset sem kímélte", elherdálták az állami vagyont, ahogy több stratégiai fontosságú mezőgazdasági, feldolgozó- vagy energiaipari állami vagyont juttattak külföldi kézre.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint árulkodó, hogy az MSZP távol maradt a ménesbirtokot védő törvényjavaslat parlamenti vitájától. Hozzátette: 2004-ben egyszer már privatizálták az akkori zrt.-t, ezért reméli, most nem arra készülnek, hogy majd újra eladják, amit most a kormány létrehoz. A javaslat ezért próbálja bebetonozni a gazdaságot.

Jobbik: segíteni kell a tejágazaton

Magyar Zoltán (Jobbik) a tejipar problémáiról beszélt, azt is kifogásolva ezzel kapcsolatban, hogy szerinte csökkenteni akarják az iskolatejprogram forrásait. A tejágazat helyzetének megoldása nem várathat magára - hangsúlyozta.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a tárca intenzíven foglalkozik a tejágazat problémáival, a tejtermelő gazdaságok idén kiemelkedően magas támogatást, 63 milliárd forintot kapnak, szemben az előző évi 49 milliárddal. A hazai tej fogyasztásának ösztönzése érdekében további plusz forrásokat biztosított az agrárminisztérium - közölte, az iskolatejprogramról pedig azt mondta: idén 2,6 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, jövőre pedig 4,2 milliárd, vagyis jelentősen nő a forrás.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.