2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2017. november 16. csütörtök • 15:45

Folyamatosan készítik elő a már meglévő jégeső-elhárító rendszer bővítését Somogyban

A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés huszonhét éve végzi tevékenységét Somogy, Tolna és Baranya megyék területén. Három évtized alatt hetvennégy százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben.

A régióban 141 talajgenerátor működik – ezek juttatják a levegőbe a jeget lebontó ezüst-jodidot –, melyek közül 64 Somogy megyében található – írja a Somogy megyei hírportál.

A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. Már az első években is érzékelhető volt a javulás, s a rendszer használata során folyamatosan nőtt a hatékonyság is, a jégkárkifizetések pedig ennek köszönhetően jelentősen csökkentek.

Az elmúlt évtizedek alatt mintegy 4,5 millió forint kármegtakarítás keletkezett a három megyében összesen.

A rendszer országossá bővülésével a régióban is növelik a már meglévő talajgenerátorok számát, a Dél-Dunántúlra összesen 194 ilyen berendezést terveznek.

A fejlesztés Somogy megye esetében néhány új talajgenerátor kihelyezését jelenti, s az eddig már működők továbbra is a rendszerben maradnak.

Tehát a már kihelyezett generátorok helye nem változik, csak újabbakkal bővül.

Somogy sokkal jobb helyzetben van, mint az ország más területei, hiszen itt már egy biztonsággal működő rendszert kell bővíteni.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.