2021.10.24., vasárnap , Salamon

Hírek

2018. január 22. hétfő • 18:26

Folytatódik a kamarai munkavédelmi rendezvénysorozat

A NAK 2018 tavaszán is folytatja munkavédelmi tájékoztató tevékenységét a mezőgazdasági vállalkozások számára. Ez felkészülési lehetőséget adhat az idén várható hatósági ellenőrzésekre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium már korábban közzétette a 2018. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelveit és hatósági ellenőrzési tervét. A terv alapján 2018. második és harmadik negyedévében, tehát április 1-től szeptember 30-ig kiemelt figyelem jut a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásokra és azok alkalmazottjaira.

Még tavaly júniusban az NGM Munkavédelmi Főosztálya szervezésében „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt hirdetett. Ennek keretében – az agrár kamara közreműködése mellett – lezajlott egy nyitókonferencia is, amelyen, a biztonságos munkavégzésre hívták fel a termelők, vállalkozók figyelmét. A kamara elkötelezett a biztonságos munkavégzés ügye mellett, hiszen a mezőgazdaság és élelmiszeripar több szempontból is veszélyes ágazatok.

A NAK 2017 őszén – nyolc helyszínen – rendezvénysorozatot bonyolított le munkavédelem témakörben, amely során nemcsak kötelezettségeikről tájékoztatták az érdeklődőket, hanem egy mintaként szolgáló munkavédelmi oktatási tematikát is átvehettek a jelenlévők. Ezt az oktatási tematikát a résztvevők, mint munkaadók a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

A rendezvényeken részt vettek az adott megyei kormányhivatalok munkavédelemmel foglalkozó munkatársai is, akik a megyei munkavédelmi helyzetről, illetve kötelezettségekről tájékoztatták a megjelenteket. Színes gyakorlati előadás keretében a rendezvények lezárásaként tájékoztatót kaptak a megjelentek arról is, hogy mi a teendő nagyfeszültségű villamosberendezések közelében történő gazdálkodás, talajművelés esetén.

Melyek azok a dokumentációk, amelyet minden vállalkozásnak egy szakemberrel el kell készíttetnie és az abban foglaltakat be is kell tartania? A munkahelyi kockázatértékelés, a kémiai kockázatértékelés, a munkáltatói rendelkezések, a munkavédelmi oktatási tematika stb. (Ezek általános munkavédelmi kötelezettségek, nem térnek ki ágazati specialitásokra, hiszen minden üzemben eltérőek a körülmények, így a kötelezettségek is eltérőek lehetnek.)

A munkavédelem mindannyiunk érdeke, így fontos, hogy ezen kötelezettségeknek eleget téve végezzük mindennapi tevékenységünket. Annak érdekében, hogy az ágazatban tevékenykedők munkájukat biztonságban végezhessék, a kamara 2018 tavaszán is folytatja tájékoztató tevékenységét

- tájékoztatott a NAK.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a témában külön weboldalt működtet, ahonnan az aktuális, mezőgazdasággal kapcsolatos munkavédelmi tájékoztatók is elérhetők.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.