2021.11.27., szombat , Virgil

Hírek

2020. május 31. vasárnap • 19:19

Folytatódik az állami földek értékesítése!

A Nemzeti Földalap részét képező és folyamatosan bekerülő földeket az NFK a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek művelésben tartásának, elősegítésének kiemelt feladatkörében a birtokpolitikai irányelveknek megfelelően hasznosítja.

Ennek módja lehet tulajdonjog változással nem járó ügyletként, a nyilvános pályázati eljárásban történő haszonbérbe adás hosszabb időszakra, jellemzően 10-20 évre, illetve – a haszonbérlet formájában való hasznosítás ideiglenes akadálya esetén – megbízási szerződéssel történő hasznosítás rövidebb időtartamra (ez jelenleg - egy gazdasági évnél nem lehet hosszabb). A Nemzeti Földalapból földrészlet értékesíthető, 3 hektár alatt nyilvános pályáztatás vagy árverés mellőzésével, afölött nyilvános pályázattal/árveréssel, továbbá földcsere útján is kikerülhet földrészlet a Földalapból - írja honlapján Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó.

Fotó: pixabay.com

A helyben lakó magyar gazdák földhöz jutásának támogatása kiemelt kormányzati cél, melynek keretében 2020. március 2-ától elindult az állami földek értékesítése a családi, kis -és középbirtokok arányának megerősítése érdekében. Az eladásra kijelölt, 3 hektár alatti földek megvásárlására az NFK honlapján elérhető, a haszonbérleti pályázatoknál már sikeresen bevált Elektronikus Pályázati Rendszerben (EPR) 2020. június 10. nap 23 óra 59 percig lehet elektronikus úton ajánlatot tenni.

Az EPR – amelynek használatáról az NFK honlapján minden információ elérhető – egy nyilvános, az adminisztratív terheket nagyban csökkentő, könnyen kezelhető és biztonságos elektronikus rendszer. Az EPR használatához Ügyfélkapu regisztráció szükséges, a rendszerbe a pályázó, KAÜ azonosítással tud belépni. Használata regisztrációhoz kötött, a rendszer elérése az alábbi útvonalon: https://epr.nfk.gov.hu/

agrotrend.hu / Balázsik Zsófia

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.