2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Hírek

2017. november 23. csütörtök • 19:42

Fontos állomásához érkezett Az Év Agrárembere kitüntető díj

Idén 65, az agráriumhoz kötődő kiváló szakember fogadta el a jelölést Az Év Agrárembere kitüntető díjra. A beérkezett ajánlások után a szakmai zsűri - három napon át tartó értékelést követően – november 22.-vel bezárólag döntött a továbbjutókról. A 70 fős zsűrinek kategóriánként 3-3, azaz 30 döntőst kellett kiválasztania.

Az Év Agrárembere kitüntető díjat, melynek fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, február 10-én veheti majd át ünnepélyes keretek között Siófokon a nyertes.

Mátrai Zoltán, a verseny főszervezője felidézte, hogy az október végén zárult jelölési időszakot követően kezdődött meg a zsűri munkája. Az idei év jelöltjeit értékelve kiemelte, hogy döntőseiket sokszor erős érvek, összehasonlítások mentén választották ki, s nagyszerű érzés volt a kiváló és elhivatott kollégák életével, munkájával, szűkebb és tágabb környezetüket segítő tevékenységükkel megismerkedni.

Mátrai Zoltán: Hihetetlen történetekkel, családokkal, cégekkel, adakozásokkal, társadalmi segítéssel találkoztunk - fotó: agrotrend.hu

Az idei megmérettetés részleteiről szólva elmondta, hogy ebben az évben némiképp változott a struktúra, a jelöléskor nemcsak az ajánlók küldtek bemutatást, illetve a jelöltek bemutatkozást, hanem a támogatók is megneveztek jelölteket, s ez utóbbira most nagyobb hangsúly került, mint korábban.  

A verseny következő állomásán a döntősöket végiglátogatják, amiről bemutatkozó videó is készül – számolt be a főszervező -, s ebből életük, környezetük, munkájuk is jobban megismerhető. A kisfilmeket megismerve hoz újabb döntést a grémium, mégpedig már a kategóriagyőztesről. Az Év Agrárembere kitüntető díj nyertesének neve a február 10-i gálán derül majd ki.

De közönségszavazás is lesz – hívta fel a figyelmet a főszervező -, a facebookon 2018. január 5. és 31. között adhatja le voksát a döntőbe jutottakra bárki, a győztest ugyancsak a februári gálán hirdetik ki.

Az idei év újdonsága, hogy személyes találkozáson, közös értékelésen született meg a továbbjutók listája - fotó: agrotrend.hu

A zsűrit bemutatva Mátrai Zoltán felidézte, hogy a szavazásban kategóriánként 7 fős zsűri vett részt, akik között társadalmilag és szakmailag elismert emberek, az agrárgazdasági és társadalmi közélet jeles szereplői is megtalálhatók, valamint a támogatók képviselői is. Kiemelte: a zsűritagok fontosnak tartják, hogy a nagyobb nyilvánosság is megismerje a magyar mezőgazdaságban dolgozók erőfeszítéseit, eredményeit, és megismerkedjen a siker mögött álló emberrel is.

A zsűrizés tapasztalait jellemezve beszélt arról, hogy az idei év jelöltjei számára a társadalmi szerepvállalás is érzékelhetően fontossá vált, „egyre többen tesznek közösségükért úgy, hogy az példaértékű”. Ezt a zsűri is értékelte a továbbjuttatáskor – fűzte hozzá.

Izgalmas párbeszéd alakult ki a zsűri tagjai között, akik nem egyszer „lobbiztak” is egy-egy jelölt mellett, olyan „többletinformációt” is megosztva zsűritársaikkal, amelyeket ők nem ismerhettek. Jó hangulatú viták is kialakultak – folytatta a főszervező -, ennek lett például egyik tanulsága, hogy jövőre bővíteni kell a kategóriák számát, mégpedig a kistermelői-őstermelői-családi gazdálkodói kategóriával. 

Dr. Wagenhoffer Zsombor és Jakab István - fotó: agrotrend.hu

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke, szakmai zsűritag az értékelést követően fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „az ember életműve önmagáért beszél”. Mint fogalmazott, olyan jelöltekkel találkozott, akik már jelentős teljesítményt tudnak felmutatni, s e teljesítményt úgy érték el, hogy közben társaikat is felemelték. Együtt haladtak, és képesek voltak úgy építkezni, hogy adtak is, hogy együttműködtek, hogy a környezetüknek is segítséget tudtak nyújtani. „Olyan jelöltjeink vannak, akik szinte a nulláról indulva ma európai szinten képesek termelni, s ez a fontos üzenet a jövő generációi számára” – mondta.

Az Év Agrárembere kitüntető díj idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre. A címre 10 kategóriában – agrárgépészet, agrárinnováció, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növénytermesztés, növényvédelem - lehetett jelöltséget szerezni. 

A kategóriák támogatói 

Agrárgépészet kategóriatámogató - Austro Diesel GmbH 

Agrárinnováció kategóriatámogató - Hungrana Bioeconomy Company 

Állattenyésztés kategóriatámogató - Bonafarm 

Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató - Master Good Kft. 

Fenntartható gazdálkodás kategóriatámogató - AGRO.bio 

Fiatal gazda kategóriatámogató - Kuhn Center Magyarország Kft. 

Jövő agrárszakembere kategóriatámogató - McDonald's Promotion Kft. 

Kertészet kategóriatámogató - AgroStratéga 

Növénytermesztés kategóriatámogató - Timac AGRO Hungária Kft. 

Növényvédelem kategóriatámogató - Nufarm Hungaria Kft.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.