2021.01.18., hétfő , Piroska

Hírek

2020. november 25. szerda • 11:50

Fontosabbak a zöldcélok,mint a gazdák versenyképessége

Közös nyilatkozatban fogalmazták meg aggályaikat a térség agrárszervezetei az Európai Unió (EU) 2030-ig szóló stratégiájával kapcsolatban, amely az élelmiszerárak jelentős emelését hozhatja magával – írta a szerdai Magyar Nemzet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára hivatkozva.

Magyar Nemzet hangsúlyozta: az Európai Bizottság (EB) drasztikusan korlátozná a növény- és állatbetegségek elleni szerek használatát anélkül, hogy számolt volna ennek következményeivel - írja a hirado.hu.

Brüsszel a növényvédőszerek és az antibiotikumok felhasználását 50, a műtrágyáét 20 százalékkal csökkentené 2030-ig, miközben az ökológiai területek nagyságát a jelenlegi 8-ról 25 százalékra növelné.

Fotó: wikimedia

Az agrárszervezetek arra figyelmeztettek, hogy az EB nem készített előzetes hatástanulmányt, így senki sem tudja, hogy a drasztikus, minden tagállamra kötelező terv milyen következményekkel járna. Erősödik a politikai nyomásgyakorlás és a zöldlobbi, ezért egyre többen félnek az egészséget nem veszélyeztető szerektől, amelyek használata az EU-ban nemzetközi szinten a legszigorúbb szabályok betartásával lehetséges – írta a Magyar Nemzet.

Frans Timmermans, az EB zöldcélokért felelős alelnöke azzal fenyegette meg a tagállamokat, hogy amennyiben nem fogadják el az általa képviselt irányt, tovább késhet az új közös agrárpolitika elfogadása – fogalmazott a lap.

Nagy István agrárminiszter korábban felháborítónak nevezte a Timmermans támogatását élvező csomagot. A tárcavezető szerint elfogadhatatlan, hogy a zöldcélok aránytalanul csökkentsék az európai gazdák versenyképességét. A stratégia elfogadása az élelmiszerárak jelentős emelésével járna, visszavetné az élelmiszer-előállítást, és az olcsó, unión kívülről érkező, kevésbé biztonságos termékeknek teremtene kedvező feltételeket – olvasható a Magyar Nemzetben.

agrotrend.hu / hirado.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.