2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2021. május 16. vasárnap • 10:17

Fordulatra van szükség a támogatáspolitikában

Az idei évben és azon belül különösen a következő hetekben, hónapokban fontos agrárpolitikai döntéseket kell meghozni idehaza és az EU szintjén egyaránt. A 2023-tól induló új támogatási rendszernek alkalmazkodnia kell az Európai Bizottság és Parlament által kijelölt irányhoz, amelynek vezérgondolata a klímasemlegesség.

Az állattenyésztés pozíciója első ránézésre nem tűnik jónak, hiszen az ágazatot sok támadás éri, elsősorban a szélsőséges nézetek valló klímavédők részéről. Erről már sokat írtunk ebben a lapban is és még sokat fogunk ezzel a témával foglalkozni.

Dr. Wagenhoffer Zsombor

Az ágazat rövid és hosszabb távú jövője szempontjából a 2023-2027-es támogatási időszaknak kulcs szerepe lesz. Az EU véleményvezérei 2030-ra és 2050-re - az ő szavaikat használva – nagyon ambiciózus célokat fogalmaztak meg, amelyek jogszabályokba öntése már zajlik.

Most van itt a történelmi pillanat, hogy elérjük, kiharcoljuk, hogy a területalapon kifizetett pénzekkel a növénytermesztést preferáló támogatáspolitikában változás történjen. Radikális változtatásra nincs reális esély, de az arányok (növénytermesztés / állattenyesztés) változtatására igen. Ezt persze csak úgy lehet elérni, ha az állattenyésztésről és az állatitermék-elállításról be tudjuk bizonyítani, hogy klímabarát. Ez kulcskérdés, aminek a kommunikációnkban vezető szerepe kell legyen!

Manapság a döntéshozók mindent a zöld szemüvegen keresztül néznek, ami önmagában érthető és fontos is, hiszen Földünk bioszférájára az emberiség súlyos csapást mért és ha ezen sürgősen nem változtatunk, akkor a vesztünkbe rohanunk.

Az ellen azonban mindent el kell követnünk, hogy a bajok egyik fő okozójának az ágazatunkat kiáltsák ki. Ez a megbélyegzés sajnos az elmúlt évtizedekben egészen jól sikerült. Ebben komoly szerepe volt/van a globalizációnak és az olcsó élelmiszerekért folyó öldöklő csatának (amit elegánsan piaci versenynek szoktak hívni), amely az intenzív állattartás és iparszerű tömegtermelés (hús-, tej-, tojásgyárak) felé kényszeríti a termékpálya szereplőit.

Ezeket a globális folyamatokat nem tudjuk megállítani vagy rövid távon megfordítani. Amit tenni tudunk az az, hogy minden lehetőséget megragadunk, ami segíteni tud abban, hogy klímasemleges legyen az állattartás, a termékelőállítás, továbbá elkészítjük az ezt bizonyító publikációkat, videókat, üzeneteket és eljuttatjuk a politikai döntéshozóknak és széles társadalmi réteghez.

Annyiban könnyebb helyzetben vagyunk magyar állattenyésztők a nyugati kollégáinkhoz képest, hogy a magyar emberek között egyelőre viszonylag kevesen vannak a sötétzöld gondolkodásúak, az emberek döntő többsége még nem szakadt el teljesen a valóságtól, nem a húsnélküli étrenddel vagy az állatok és emberek jogainak egy szintre hozásával akarja megmenteni a világot. Jó hír az is, hogy Magyarország kormánya pragmatikus zöldpolitikát folytat és az állattenyésztésben nem az ellenséget, hanem az ország élelmiszer ellátásának és szuverenitásának egyik pillérét látja.

Ebben a kritikus időszakban, amikor az emberiséget a covid-19 pandémia sújt, amikor az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza járványok súlyos csapást mérnek egyes ágazatokra, amikor a takarmányok és az input anyagok árai az egekbe szöktek, miközben a felvásárlási árak alig változnak a korábban említett globális verseny és kereskedelem miatt, az állattenyésztőknek nagy szükségük van kapaszkodókra, olyan agrárpolitikára, amely komolyan veszi az ágazatot, segíti a benne dolgozókat, nem hagyja őket magukra.

A támogatások aránytalan elosztására néhány konkrét szám: Magyarországon 2020-ban a növénytermesztők 2,7-szer annyi támogatást kaptak, mint az állattenyésztők. A mezőgazdasági támogatások 49 százaléka volt köthető a növénytermesztéshez, és mindössze 18 százaléka az állattenyésztéshez.

Ezért mondom azt, hogy apró kiigazítások helyett határozottabb beavatkozásokra van szükség a közvetlen és a vidékfejlesztési támogatások ágazati arányaiban, hogy a magyar állattenyésztés ne vesztese, hanem nyertese legyen a most zajló átalakulásnak! Ez nem egyszerű feladat és sokan vannak az ellenérdekeltek is, de a magyar állattenyésztés megerősödés e nélkül nem fog menni.

A részletekről a következő hetekben, hónapokban fogunk tárgyalni a döntéshozókkal, továbbá a májusban folyó társadalmi egyeztetéseken mindenkinek lehetősége van véleményét elmondani, megírni. Minden tudásunkkal és lehetőségünkkel küzdeni fogunk azért, hogy az új támogatási rendszerben a szakmai szempontok a jelenleginél is jobban érvényesüljenek!

agrotrend.hu / Dr. Wagenhoffer Zsombor facebook oldala

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.