2021.03.07., vasárnap , Tamás

Hírek

2019. október 22. kedd • 13:41

Friss takarmány a régi technológia ellenére

Dehlwes gazda a vegetációs időszakban a rétről minden nap friss takarmányt hoz a teheneinek.

A Lilienthal térségében található Dehlwes biotejgazdaságban figyeltük meg a friss takarmány betakarítását. A vontatott Jf fct 1350 járvaszecskázó (ma JF-Stoll) és a hozzátartozó Hawe takarmánykocsi biztosítja a friss takarmányt a tehénistállóban április közepétől szeptember közepéig minden nap - írja a topagrar.com.

A friss fűhozam számos biogazdaság számára fontos. Előny: A friss fűvel elsősorban takarmány-koncentrátumok takaríthatók meg - fotó: pixabay.com

A járvaszecskázó tárcsás vágószerkezettel és három méter széles rendfelszedővel dolgozik. A rotor maximum 30 késsel vágja a takarmányt. Az elöl haladó New Holland 8340 traktor körülbelül 125 lóerős, jól megbirkózott a szecskázóval.

A 240 tejelő tehén fejenként kb. 50 kg friss tömeget eszik minden nap. Egy alkalmazott naponta kétszer megy ki a zöldterületre. A szecskázó a zöldterületen marad. A takarmányt az adagoló kocsi rakja a tehenek elé, hidraulikus kaparóléces lehordószerkezettel, és a kocsi hátsó részén elhelyezkedő elosztó csigával.

Dehlwes inkább a szecskázót kedveli, mint a frontkasza és az rakodókocsi kombinációját, még akkor is, ha ez a folyamatos leszerelés és összekapcsolás miatt több munkát jelent. Saját tapasztalataik szerint a rakodókocsi a rakodáskor nagyon összenyomja a friss lóherét, ami rontja a tehenek takarmányfelvételét.

A friss takarmány-betakarítás része az ökológiai iránymutatásoknak, amelyeket a mezőgazdasági termelőknek be kell tartaniuk. Ennek megfelelően a zöldtakarmány részarányának nyáron legalább 50%-nak kell lennie.

Az arányt el lehet érni legeltetés útján, vagy ha ez csak korlátozott mértékben lehetséges, akkor friss takarmánnyal. A felhasználás másik oka a drága takarmánykoncentrátumok megtakarítási lehetősége. A friss takarmányoknak köszönhetően a mezőgazdasági termelő napi 2 kg takarmánykoncentrátumot takaríthat meg tehenenként.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.