Hírek

Frissül az új élelmiszerek uniós listája

A tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátummal bővül a jegyzék.

Megjelent az Európai Bizottság végrehajtási rendelete a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az 2017/2470/EU bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


Fotó – Pixabay

A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Unióban. 2016. augusztus 31-én az Egyesült Királyság kérelmet nyújtott be az illetékes ír hatósághoz a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan.

A felhasználási kérelem főként étrend-kiegészítőkre és alkoholmentes italokra terjedt ki.

Az ír hatóság elsődleges értékelését követő tagállami véleményezés után, a kérelmező által benyújtott kiegészítő magyarázatok és változtatások alapján

a kérelem kizárólag az étrend-kiegészítőkben történő felhasználásra terjed ki

meghozott bizottsági döntés értelmében a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátumot fel kell venni az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe.

A jogszabályt július 13-án hirdették ki, így az ezt követő huszadik napon lép hatályba.

A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható, amelynek melléklete tartalmazza a felhasználási feltételeket és a jelölési követelményeket.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés