Hírek
Frissül az új élelmiszerek uniós listája
A tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátummal bővül a jegyzék.
Megjelent az Európai Bizottság végrehajtási rendelete a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az 2017/2470/EU bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Fotó – Pixabay
A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Unióban. 2016. augusztus 31-én az Egyesült Királyság kérelmet nyújtott be az illetékes ír hatósághoz a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan.
A felhasználási kérelem főként étrend-kiegészítőkre és alkoholmentes italokra terjedt ki.
Az ír hatóság elsődleges értékelését követő tagállami véleményezés után, a kérelmező által benyújtott kiegészítő magyarázatok és változtatások alapján
a kérelem kizárólag az étrend-kiegészítőkben történő felhasználásra terjed ki
meghozott bizottsági döntés értelmében a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátumot fel kell venni az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe.
A jogszabályt július 13-án hirdették ki, így az ezt követő huszadik napon lép hatályba.
A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható, amelynek melléklete tartalmazza a felhasználási feltételeket és a jelölési követelményeket.
agrotrend.hu / NAK