2020.10.30., péntek , Alfonz

Hírek

2019. december 14. szombat • 08:48

Független elektromos hálózatok a mezőgazdaság számára

Az Agritechnica kiállításon a Rolls-Royce decentralizált MTU-Microgrid megoldásokat mutatott be a mezőgazdaság területén akkumulátoros tárolókkal és vezérléssel.

MTU márkájával a Rolls-Royce első ízben akar éghajlatkímélő és decentralizált energia-megoldásokat kínálni a mezőgazdaság számára. A független villamosenergia-hálózatok (mikrohálózatok, microgrid) a Rolls-Royce által kifejlesztett microgrid vezérlő rendszer segítségével kombinálják a megújuló energiaforrásokat az akkumulátoros tárolással, a gáz és dízel aggregátokkal, ezáltal csökkentve a CO2 kibocsátást az energiatermelés során. A gazdálkodók emellett függetlenebbek lennének az áramhálózattól, és integrálhatnák a meglévő energiaforrásokat, például a napenergia- és biogázüzemeket, ami pénzügyi előnyöket kínál. A Rolls-Royce november 10-16 között nyújt információkat az agrárszektor microgrid megoldásairól az Agritechnica mezőgazdasági kiállításon. "Sok mezőgazdasági termelőnek van már nagy fotovoltaikus vagy biogáz üzeme, és ezért ideális feltételekkel rendelkezik a mikrohálózat működtetéséhez. Az MTU EnergyPack, az akkumulátoros tárolás és az intelligens energiagazdálkodás révén különféle forrásokból vezérelhetjük a felhasználást"- magyarázza Cordelia Thielitz, a Rolls-Royce mikrohálózatokért felelős részlegének alelnöke.

A rendszer szívével, az akkumulátoros tárolóval és az intelligens energiagazdálkodással a különféle energiaforrások felhasználása műszaki és gazdasági szempontból optimálisan irányítható. -fotó: a gyártó felvétele

Három alkalmazási példa
A mezőgazdaságban a felhasználási lehetőségek változatosak, és előnyöket kínálnak a beruházások megtérülése (ROI), a decentralizáció és a széndioxid csökkentés szempontjából.

Csúcsenergia biomasszából: ahelyett, hogy a biogázüzemű erőművekből nyert elektromos energiát folyamatosan betáplálnánk a nyilvános hálózatba, az MTU EnergyPack tárolja. Az intelligens energiagazdálkodás által vezérelt rendszer csak akkor engedi az energiát a hálózatba, amikor csúcsidőben szükség van rá, és különösen magas árakat ér el.

Üvegházak önálló működtetése: Az üvegházi növényeknek a lehető legegyenletesebb hőmérsékletre és világítási körülményekre van szükségük az optimális növekedéshez. Az ehhez szükséges villamos és hőenergia rendkívül drága. A fotovoltaikus rendszer, valamint az akkumulátorral és intelligens vezérléssel rendelkező MTU aggregát kombinációja éjjel-nappal függetlenné teszi az üvegházat a villamosenergia-hálózattól. Napközben a fotovoltaikus rendszer és egy gázüzemű blokkfűtőerőmű által az akkumulátoros tárolóba táplált elektromos energiát használja fel a rendszer a növények megvilágítására, és más elektromos fogyasztók működtetésére. A blokkfűtőerőmű hője melegíti az üvegházat, és az égéstermékből leválasztott CO₂ táplálja a növényeket.

A megújuló energiát használó rendszerek jövedelmezősége a támogatás megszűnése után: A microgrid érdemes befektetés lehet azon németországi mezőgazdasági termelők számára is, akik fotovoltaikus vagy biogáz üzemben állítanak elő villamos energiát a közüzemi hálózatba, és a „megújuló energiáról szóló törvény” (EEG) alapján támogatást kapnak, mivel a finanszírozási arány folyamatosan csökken, és sok támogatás 20 év után hamarosan lejár. Ezen túlmenően a nagyobb fotovoltaikus rendszerek üzemeltetőinek EEG illetéket kell fizetniük a saját előállítású villamos energiaért. Ebben az esetben az akkumulátoros tárolás és az intelligens vezérlés új költséghatékonyságot eredményezhet a CO₂ csökkentéssel egyidejűleg.

"A meglévő megújuló energiaforrások mikrohálózattá történő bővítése éghajlatbarát, független és megbízható energiaellátást eredményez, amely költségeket takarít meg. Sok mezőgazdasági termelő számára a microgrid új kereseti lehetőségeket nyithat meg "- ígéri Armin Fürderer, a Rolls-Royce vevőspecifikus energia-megoldásaival foglalkozó részleg igazgatója.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.