2020.01.19., vasárnap , Fábián,Sebestyén

Hírek

2017. június 13. kedd • 08:16

Gázolás, ütközés, felborulás - a mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat

Az NGM munkavédelmi kampányt indít a mezőgazdaságban dolgozók érdekében. Tájékoztató kiadványokkal és konferenciákon hívják fel az ágazat munkaadóinak figyelmét a biztonságos munkavégzésre.

A mezőgazdasági munkavégzés biztonságára fókuszáló, kétéves, országos munkavédelmi kampányt indít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Szent István Egyetemmel együttműködve - jelentette be Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

fotó:agrotrend.hu

Ennek keretében tájékoztató kiadványokkal és konferenciákon hívják fel az ágazat munkaadóinak figyelmét a biztonságos munkavégzésre. Az eseménysorozat kedden a gödöllői Szent István Egyetemen tartott szakmai konferenciával indul - tette hozzá. Az államtitkár kiemelte:

a kampányt követően emelni akarják a munkavédelmi ellenőrzések hatékonyságát és gyakoriságát is.

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat. Szeretnék, ha az idei és a 2018-as statisztikák már javulást mutatnának, ugyanis tavaly a mezőgazdaságban 18 halálos munkabaleset történt, az idén pedig már 7. 

18 haláleset

A tárca beszámolója szerint

a munkavédelmi hatóság ellenőrzési adatai is kedvezőtlenek, tavaly a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban az ellenőrzött 725 munkáltató háromnegyedénél találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

Az ágazat munkavédelmi helyzetét az is negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma - írták. Cseresnyés Péter hozzátette:

a mezőgazdaságban a legfőbb veszélyforrások a gépek, illetve a kemikáliák (vegyi anyagok) használatából adódnak.

A tárca tájékoztatása szerint az agrárszektorban az egyik legfőbb veszély a traktorokkal és egyéb önjáró mezőgazdasági gépekkel okozott gázolás, ütközés, illetve a felborulás, emiatt van a legtöbb halálos baleset.

Az NGM a sajtótájékoztatóra készített háttéranyagában kiemelte:

a munkavédelemben szemléletváltásra van szükség, a munkaadóknak a munkafeltételek javítására, a munkavállalóknak pedig a munkafegyelem betartására kell nagyobb hangsúlyt helyezniük.

A tájékoztató anyagok készítése mellett jövőre országos célvizsgálatot is indítanak majd az agráriumban - közölte a tárca.

fotó:agrotrend.hu

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke elmondta: a tavalyi 18 halálos munkabaleset 80 százaléka olyan mezőgazdasági vállalkozásoknál történt, ahol a munkavállalók létszáma nem haladja meg az ötvenet. Hozzáfűzte, hogy

a kampány célja az ágazati szereplők tudatának formálása.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.