FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Hírek

2018. január 26., péntek • 14:27

Generációváltás az agráriumban: teljes ágazati összefogásra van szükség

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan tud végbemenni sikeresen a generációváltás. Az ágazat versenyképességének megőrzése és fejlesztése érdekében szükséges lépésekről Németh Szabolcs, a Corvinus Agribusiness Diákszervezet elnöke beszélt az AGROmashEXPO keretében megrendezett IX. Agrármarketing és Médianapon.

A hazai agráriumnak igen nagy szüksége van a vérfrissítésre, hiszen a jelenleg a mezőgazdaság a leginkább elöregedett ágazat hazánkban. Míg a gazdálkodók 31%-a 65 év feletti, addig a 35 év alatti gazdálkodók aránya csupán 6% az ágazatban. Emellett alacsony a megfelelő végzettséggel rendelkező gazdálkodók aránya is: középfokú végzettséggel 10%-uk, felsőfokú végzettséggel pedig csupán 3,4%-uk rendelkezik.

Ezen azért is szükséges változtatni, hiszen elengedhetetlen az új, magas szakértelmet igénylő technológiák alkalmazása a versenyképesség megőrzésének érdekében.

Németh Szabolcs: Magasan képzett szakemberekre van szükség az agráriumban - fotó: agrotrend.hu

- Hatékonyan meg kell szólítani a fiatalokat és bemutatni számukra a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket – mondta Németh Szabolcs elnök. 

E cél elérését tűzte zászlóshajójára a Corvinus Agribusiness Diákszervezet, amely olyan agrárterületen tanuló egyetemi hallgatókból álló szervezet, akik öntevékeny módon igyekeznek szélesíteni az agrármérnök hallgatók szakmai tudását. Céljuk az egyetemen tanultak bemutatása a gyakorlatban, tagjaik megismertetése a legújabb üzletági trendekkel és technológiai újításokkal, illetve az agráriumban való elhelyezkedés népszerűsítése a fiatalok körében.

Célkitűzésünk, hogy a tagjaink közül kikerülő jövőbeli szakemberek aktívan hozzájárulhassanak a magyar vidék és hazánk mezőgazdaságának fejlődéséhez.”

Ennek érdekében a hallgatók fejlődését rendszeres szakmai előadásokkal, kurzusokkal, valamint tanulmányutakkal segítik elő. Emellett a közeljövőben induló programjuk keretében a középiskolások körében kívánják népszerűsíteni az agráriumban való elhelyezkedést. Ezen kívül nemrégiben agrárszakmai konferenciát is rendeztek a Magyar Államkincstár Színháztermében, mellyel a fiatalokat kívánták megszólítani és bevonni őket a szakmai életbe, ezáltal a rendezvény keretében egy olyan fórumot létrehozni, amely összeköti a jövőbeli és a már tapasztalt, a szakmában tevékenykedő agrárszakembereket.

Németh Szabolcs kiemelte:

a fiatalok hatékony megszólításához és az ágazat népszerűsítéséhez teljes ágazati összefogásra van szükség, melyben minden piaci szereplőnek részt kell vennie.

A mezgazdasági területen tanulóknak pedig perspektívát kell mutatni még az iskolai évek alatt, hiszen igen magas, 68% azok aránya, akik agrártanulmányaikat befejezve nem az ágazatban helyezkednek el. Ezért az ágazat szereplőinek még az egyetemi évek alatt együtt kell működnie a diáksággal és az őket képviselő szervezetekkel, hogy felhívják a figyelmüket a mezőgazdasági pályákban rejlő karrierlehetőségre.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.