2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Hírek

2018. november 21. szerda • 16:22

Ghána különleges partnere Magyarországnak

Fellendülőben vannak a magyar-ghánai kapcsolatok.

Magyarország különleges partnerként tekint Ghánára, és büszke arra, hogy a szakmai és diplomáciai kapcsolatok fellendülőben vannak - mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerdán, a negyedik ghánai-magyar üzleti fórumot.


Farkas Sándor közölte: már vannak magyar gazdasági szereplők Ghánában, főként a mezőgazdaságban - fotó: Délmagyar

Legfrissebb példaként a Bábolna Tetra 2 vezető ghánai cégtől elnyert megbízását említette, ami a magyar termékek versenyképességét is jelzi.

Ígéretes fejleménynek nevezte az államtitkár, hogy tavaly ősszel egy ghánai-magyar farm megkezdte működését.

A paprika, tökfélék és az uborka termesztése olyan kedvező volt, hogy többféle magyar

  • vetőmag,
  • paradicsomok,
  • édesburgonya,
  • kukorica tesztelése is megkezdődhetett

- mondta Farkas Sándor. Az államtitkár sikerként könyvelte el azt is, hogy tavaly aláírással zárultak a disztribúciós megállapodást előkészítő tárgyalások a magyar Water&Soil és a ghánai Cerath Investments Ltd. között, amelyek fő célja a Water Retainer, VízŐr termék ghánai, később pedig regionális értékesítése.

Farkas Sándor közölte, a releváns magyar termékek már bemutatkozhattak a ghánai-magyar mezőgazdasági-feldolgozóipari szakfórumon, ahol a cégek a termeléstől a csomagolásig, illetve az értékesítésig kínálnak nemzetközileg versenyképes megoldásokat.

Hozzátette, a tárca értékelése szerint

  • az ananász,
  • a kakaó,
  • a mangó,
  • a shea,
  • a kókusz és a paradicsom

esetében mutatkozik a legjobb lehetőség a teljes értéklánc lefedésére.

Az államtitkár biztosította a ghánai partnereket arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen úgy vélik, a körzeti mezőgazdasági kirendeltségek létrehozásán keresztül lehetne a leghatékonyabban megvalósítani a tudás- és technológiatranszfert.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt években különösen élénkké váltak a kétoldalú kapcsolatok. Példaként elmondta,

magyar együttműködéssel mangófeldolgozó üzemet hoztak létre Ghánában, valamint mintafarmok létesülnek az országban, ahol a legfontosabb élelmiszernövények fajtáit tesztelik és korszerű termelési technológiákat mutatnak be.

Hozzátette, hogy halászati együttműködést is indítottak Ghánával, és tárgyalások folynak egy paradicsom-feldolgozó üzem létesítéséről.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.