2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2022. április 14. csütörtök • 08:44

Globális logisztikai válság fenyeget

A világgazdaság számára is komoly problémákat jelenthet majd a Kínában jelenleg zajló koronavírus-kitörések miatt az ázsiai országban ragadó nagy mennyiségű áru. Az ukrajnai háború is ront a helyzeten.

"A világszerte használt tárgyak nagy részét vagy azok alapanyagait Kínában gyártják: olyan logisztikai zűrzavart láthatunk a közeljövőben, ami mellett eltörpül majd az, ami 2020–2021-et jellemezte" - mondta az NBC-nek Richard Martin üzleti szakértő. Martin szerint Kína a globális kereslet 20 százalékát elégíti ki, de logisztikai szerepe ennél jóval jelentősebb.

A GDP jelentős százaléka eshet ki

A globális ellátási lánc a világjárvány első hónapjai óta kihívásokkal küzdött, ami több tényező miatt alakult ki – a logisztikai szolgáltatások nem tudtak lépést tartani a kereskedelmi volumennel, illetve Ázsia egyes részein a fertőzések nagy száma az áruforgalom megszakításával fenyegetett.

Az ukrajnai háború a jelenlegi helyzeten csak tovább ront.

Kína az elmúlt hetekben az eddigi legsúlyosabb helyi koronavírus-járvánnyal küzd. A Nomura vezető közgazdásza, Rob Subbarama szerint ha megnézzük azokat a tartományokat, ahol részleges vagy teljes zárlat van, az becsléseik szerint a kínai GDP mintegy 40 százalékát teszi ki.

Fotó: pixabay.com

Országszerte problémás a helyzet

Sanghaj városa a legsúlyosabban érintett helyek közé tartozik, ahol a helyi hatóságok szigorú lezárásokat vezettek be. Az északi Csilin tartományt, ahol számos autógyár található, szintén súlyosan érintette a katasztrófa.

"A probléma az egész országot érinti, nemcsak Sanghajban, hanem délen, Kantonban és természetesen Csilinben is, ahol sok a gyártóüzem" – mondta Martin. A helyi tisztviselők teljes városokat zárnak le, mert félnek a pekingi büntetéstől, ha területük gócponttá válna.Subbaraman szerint az ellátási zavarok egyre jelentősebbek. "Úgy gondoljuk, hogy a kínai kiskereskedelmi forgalom valószínűleg egyenesen visszaesik márciusban, Kína jelenleg rendkívül gyengének tűnik, és több politikai ösztönzőre van szüksége" – tette hozzá.

A zéró Covid ennek ellenére marad

Kína a pandémia kezdete óta szigorú zéró Covid stratégiát követ, amelynek keretében a fertőzések felfedezése után gyorsan szigorú korlátozásokat vezetnek be. Ezzel szemben a legtöbb ország mára már a Coviddal való együttélés irányába mozdult el és kezdi újra megnyitni határait a nemzetközi utazók előtt. "Nem lehet látni, hogy Hszi Csin-ping elnök visszalépne a zéró Covidtól, ez szinte a kormányzat védjegyévé vált" – mondta Martin. Véleménye szerint a gazdaság lassulása lesz az ára az omikron hajtotta kínai kitörések visszaszorításának.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.