2021.12.06., hétfő , Miklós

Hírek

2019. május 28. kedd • 20:12

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Bige Lászlót

A magyar műtrágyapiac vezető személyisége körül ismét hatósági vizsgálat indult

Bige László Tibort, az ország öt leggazdagabb emberének egyikét gyanúsítottként hallgatták ki hétfőn a nyíregyházi rendőrkapitányságon. Bige családjának számos vállalkozása van, többségük a Bige Holdinghoz tartozik, a legértékesebb és legismertebb cége a péti Nitrogénművek.


Fotó: Balázs Attila / MTI

Bige László és a Nitrogénművek körül tavaly is felvetődtek kérdések, mikor novemberben a rendőrség és a katasztrófavédelem szokatlanul nagy erők bevonásával,

egy 300 fős egység részvételével hajtott végre rajtaütést a Bige Holding szolnoki gyárában, ahol egy teljes napig kutattak.

A Nemzeti Nyomozóiroda állítása szerint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb bűncselekmények miatt folytattak nyomozást. A szolnoki rajtaütéssel nem értek véget a hatósági megmozdulások,

november óta a NAV szakemberei rendszeresen megjelentek a Nitrogénművek szolnoki üzemében. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2017-ben indított vizsgálatot a műtrágyapiac szereplői körül, razziáztak is a Bige-cégbirodalom telephelyein. Vizsgálták a piaci szereplők 2011 óta alkalmazott szerződési és értékesítési rendjét a nitrogénműtrágya és komplex műtrágya termékekkel kapcsolatosan. 

A GVH gyanúja szerint az érdekelt vállalatok felosztották egymás között a műtrágyapiacot, ajánlataikat megegyezés alapján árazták, nem ajánlottak egymás ajánlatai alá, így megkárosították a gazdákat.

Az ügyet tovább árnyalja, hogy az utóbbi időben többen is szemet vetettek a Bige-birodalomra, köztük a magyar műtrágyapiacban szintén érdekelt Csányi Sándor, akivel ismerten rossz viszonyt ápol Bige László.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.