2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2019. január 02. szerda • 14:27

Gyengén teljesít a feldolgozóipar

Tovább csökkent decemberben az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye.

Decemberben tovább csökkent és 2016 eleje óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az euróövezeti feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán publikált felmérése alapján.


fotó: AFP

Decemberben az előzetes értékkel megegyező, 51,4 pontra csökkent az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 51,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI decemberi értéke 2016 februárja óta a legalacsonyabb, de ezzel együtt is már 5 és fél éve áll az 50 pontos határ felett. A feldolgozóipar új megrendelései már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek decemberben.

Az ágazat kilátásainak megítélését számszerűsítő mutató pedig hat éves mélypontot ért el.

Decemberben a holland feldolgozóipari BMI bizonyult a legmagasabbnak 57,2 ponttal. A második legjobb teljesítményt Írország nyújtotta 54,5 ponttal, bár ez 9 havi mélypontnak számít. A harmadik legjobb teljesítmény az osztrák volt 53,9 ponttal, a negyedik pedig a görög 53,8 ponttal.

A német feldolgozóipar teljesítménye 33 havi mélypontra, 51,5 pontra zuhant decemberben, és ezzel az ötödik helyet szerezte meg az euróövezeti rangsorban. A rangsorban hatodik Spanyolország 28 havi mélypontot ért el 51,1 ponttal.

Franciaország és Olaszország feldolgozóipari teljesítménye csökkent decemberben: a francia 49,7 ponttal 27 havi, az olasz 49,2 ponttal két havi mélypontra.

- Kiábrándító decemberi teljesítményadatok, a feldolgozóipar fellendülésből stagnálás közeli állapotba fordult - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

- A gyenge adatok alapján még az is előfordulhat, hogy éppen a termelőipari ágazat fékezi le a negyedik negyedévi gazdasági növekedést, homlokegyenest ellenkező módon a pont egy évvel ezelőtti helyzetnek.

Az év utolsó 3 hónapjában a feldolgozóipar 2013 második negyedéve óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta

- tette hozzá.

Elmondta: az a legnyugtalanítóbb, hogy a decemberi teljesítményt a meglévő megrendelés-állományból sikerült elérni, miközben új megrendelések alig-alig érkeztek be.

- Következésképpen az elkövetkező hónapokban vissza kell majd fogni a termelőkapacitást, hacsak nem következik be fellendülés a keresletben. Decemberben már sorban a harmadik hónapja csökkentek az új megrendelések - fejtette ki.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.