2022.06.24., péntek , Iván

Hírek

2019. augusztus 28. szerda • 13:00

Gyérítik a kárókatonákat

Egyre kevesebb a kárókatona a Tisza-tavon, köszönhetően a szabályozott állománygyérítésnek. A munka ezekben a hetekben is folytatódik, Kisköre térségében továbbra is tart a kárókatona-gyérítés.

A rendszeres zavarás miatt egyre óvatosabbak a madarak, de arra törekszenek, hogy a lehetőségek szerinti legalacsonyabb szinten tartsák a Tisza-tavon fészkelő halrablók egyedszámát - írja a szoljon.hu.

A szabályozásra halgazdálkodási szempontból van szükség - fotó: pixabay.com

A legutóbbi alkalommal újabb tíz egyedet sikerült elejteni. Ez kevésnek tűnhet, azonban figyelembe véve az idei esztendő eddigi eredményeit, más a helyzet. Idén már százhuszonhárom darabbal kevesebb kormorán fogyasztja a tározó halait.

A kárókatona-állomány szabályozására elsősorban halgazdálkodási szempontból van szükség. Közismert, hogy a tározón fészkelő kárókatona-állomány nagyságrendileg annyi halat fogyaszt, mint amennyi az egész éves Tisza-tavi horgászfogás.

Kezdetben riasztással próbálkoztak a szakemberek. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a lőfegyver alkalmazása az egyetlen járható és eredményes út. A leghatásosabb ezen belül is a fészkelési időszakban végzett gyérítés.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.