2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Hírek

2019. október 14. hétfő • 16:58

Gyógynövényekből készít szappant a tápéi asszony

Baranyai Erika Piros a népi hagyományok szeretetéből adódóan szeretné visszahozni a köztudatba a disznózsír szappanokat, ezért készítette el a Kukorica Jancsi és az Iluska Szappanyt. Gyógynövényes, kecsketejes szappanjaiért egyre többen keresik fel rendszeresen a tápéi asszonyt.

Agyag, levendula, iszap, kecsketej – csak néhány alapanyag azok közül, amelyek hallatán egy középkori, szögedi boszorkánykonyha képe rajzolódik ki szemünk előtt. Baranyai Erika Piros kézműves szappanait Tápén ma ezekből az alapanyagokból, kézműves technikával készíti - írja a delmagyar.hu.

Kecsketejből és gyógynövényekből készülnek a kézműves szappanok - fotó: pixabay.com

A valóban boszorkányos ügyességű asszony különös tevékenysége napjainkban kuriózumnak számít, pedig nagyanyáink idejében a háziasszonyok éves teendői közé tartozott a szappanfőzés.

Piros öt éve kezdett a szappankészítéssel foglalkozni, ekkor ismeretségi köréből még alig néhányan tisztálkodtak szappannal, mára ez megváltozott, kialakult vevőköre van.

A tápéi szappanmester azt tapasztalja, hogy az emberek többsége egyre inkább megpróbál egészségtudatosabban étkezni, tisztálkodni, élni.

– Hiszek a gyógynövények erejében, hiszek a természetben. Számomra a szappankészítés örömforrás, amikor pedig vásárlókkal találkozom, az az igazi öröm ünnep, a parádé.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.