Agyag, levendula, iszap, kecsketej – csak néhány alapanyag azok közül, amelyek hallatán egy középkori, szögedi boszorkánykonyha képe rajzolódik ki szemünk előtt. Baranyai Erika Piros kézműves szappanait Tápén ma ezekből az alapanyagokból, kézműves technikával készíti - írja a delmagyar.hu.
Kecsketejből és gyógynövényekből készülnek a kézműves szappanok - fotó: pixabay.com
A valóban boszorkányos ügyességű asszony különös tevékenysége napjainkban kuriózumnak számít, pedig nagyanyáink idejében a háziasszonyok éves teendői közé tartozott a szappanfőzés.
Piros öt éve kezdett a szappankészítéssel foglalkozni, ekkor ismeretségi köréből még alig néhányan tisztálkodtak szappannal, mára ez megváltozott, kialakult vevőköre van.
A tápéi szappanmester azt tapasztalja, hogy az emberek többsége egyre inkább megpróbál egészségtudatosabban étkezni, tisztálkodni, élni.
– Hiszek a gyógynövények erejében, hiszek a természetben. Számomra a szappankészítés örömforrás, amikor pedig vásárlókkal találkozom, az az igazi öröm ünnep, a parádé.
agrotrend.hu / delmagyar.hu