2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2021. július 27. kedd • 12:47

Győr felett is zajlik a szúnyogok gyérítése

A Győr-Szol Zrt. a következő napokban minden lehetséges eszközzel folytatja a küzdelmet a szúnyogok ellen, így légi biológiai s földi kémiai gyérítés is lesz Győr teljes területén.

A folyóvizek közelmúltban lezajlott áradása és a nagy meleg kedvező körülményeket teremtett a szúnyoglárvák elszaporodásához, ezért szükségessé vált a földi eszközökkel hatékonyan el nem érhető területeken a repülőgépes biológiai szúnyoggyérítés. A légi beavatkozás mellett a város érintett területein földi biológiai és földi kémiai szúnyoggyérítést is végeznek - írja a kisalfold.hu.

fotó: pixabay.com

A folyók áradása miatt jelentősen megnőtt Győr közigazgatási területén a vízzel borított terület, a nedves, vízzel átitatott partszakaszok pedig az ár levonulását követően is ideális tenyészőhelyet jelentenek a szúnyoglárváknak. Az áradás mellett a párás levegő, a nagy meleg is segíti a vérszívók szaporodását, így a következő napokban számítani kell arra, hogy a szúnyogok nagy számban jelennek meg környezetünkben. Ezért a Győr-Szol Zrt. ebben az időszakban fokozott erőfeszítéseket tesz a szúnyogpopuláció számának csökkentésére.

A szúnyoglárvák kifejlődésének megakadályozása érdekében július 26-án, hétfőn a délelőtti órákban repülőgépről juttattak el biológiai gyérítésre alkalmas, baktérium alapú készítményt a szúnyogok élőhelyeire, elsősorban a vízpartokra, bokros, fás részekre, melyeket szakértők bevonásával potenciális tenyészőhelyként határoztak meg. A hétfői légi beavatkozás során mintegy 200 hektáron, hektáronként öt kilogramm – a szúnyogokon kívül más állatokra vagy növényekre nézve ártalmatlan – granulátum kijuttatásával irtották a szúnyoglárvákat a Mosoni-Duna mentén és Likócs térségében.

A hétfőit követően a héten még további két-három alakalommal terveznek újabb légi beavatkozásokat, amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik a repülő felszállását. A keddre tervezett légi biológiai gyérítés a Rába folyó és a töltés közötti területet érinti további 150-200 hektáron. A beavatkozások során összesen közel két tonna biológiai szert használnak majd fel.

A légi beavatkozás mellett földi biológiai gyérítés is lesz a következő napokban, a földről elérhető vizes élőhelyeken közel 180 hektáron dolgoztak az erre alkalmas berendezések. A földi beavatkozás előnye, hogy közvetlenül a vízbe jut környezetbarát szer, és a kezelést igénylő terület precízen körülhatárolható.

A földi biológiai gyérítés során is egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez az eljárás a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kikelésük akadályozható, illetve a későbbiekben az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

A biológiai beavatkozás mellett a már kifejlett, repülő szúnyogok ellen továbbra is rendszeresen végez földi kémiai gyérítést a Győr-Szol Zrt. város teljes területén, kiemelten kezelve a fákkal, bokrokkal, nagyobb zöldterületekkel rendelkező peremkerületeket.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.