2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2017. december 22. péntek • 12:14

Győrffy Balázs: Jó érzéssel választották meg a kamarai tisztségviselőket

Közel ötvenezer gazdálkodó szinte egyöntetű támogatásával és felhatalmazásával folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkája.

- Azt látom, hogy az emberek lélekben is ünnepre készültek, és valóban az lett belőle, hisz lássuk be, a 19 szervezet koordinált és szakmai alapokon nyugvó együttműködése egy olyan küldöttgyűlést eredményezett, ahol jó érzéssel, mindenféle ráhatás és terror nélkül, egyhangú szavazással választották meg a kamarai tisztségviselőket - nyilatkozta az agrotrend.hu-nak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülését követően.

Győrffy Balázs: Folytatódik a megkezdett konstruktív munka - fotó: MTI

Győrffy Balázs kiemelte: a kamara mögött eredményes 5 év áll. A falugazdász-hálózat 2014-es átvételét követően jó konstrukcióban működik, amit alátámaszt az is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) átállásánál zökkenőmentesen tudtak alkalmazkodni az új kihívásokhoz.

A falugazdász-hálózaton keresztül az elmúlt években mintegy 1000 milliárd forint támogatáshoz jutottak a tagok.

Az őstermelői igazolványok rendszerének átalakításával csökkent a piaci turbulencia, a feketegazdaság érdemben visszaszorult. A NAK sikeresen működött közre az uniós források elérésében is - mondta az elnök. Győrffy Balázs szerint ennek is köszönhetően érdemben javult az élelmiszeripari szereplők pozíciója. Az ágazat egyes részein megvalósuló áfacsökkentést lobbimunkájuk eredményének is tartja, melyet tovább kívánnak folytatni.

Az országos jégkármérséklő rendszer kiépüléséről szólva elmondta: büszkeséget jelent, hogy az Európai Unió tagországai közül hazánk lesz az első, amely a teljes területét képes lesz megóvni.

Fontosnak nevezte, hogy a kamarai tagok minél nagyobb részben saját földjeiken tudjanak gazdálkodni, ami a hosszú távú stabil működés garanciája. - A földet a gazdáknak program során a kormány ennek az elképzelésnek a pártjára állt - tette hozzá. A NAK elnöke elmondta: a magyar termőföldtörvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás kapcsán a V4-es együttműködés révén segítik a kormányt az eljárás kivédésében.

Győrffy Balázs a birtokszerkezetet a fejlődés komoly gátjának nevezte, ami - véleménye alapján - az öröklés miatt a mostani szabályozási keretek között tovább fog romlani. - A gazdaságátadás és a mérethatékonyságból fakadó problémák kérdése már középtávon is valószínűleg a koncentráció irányába hatnak. Ezek megoldására az önkéntes összefogás, illetve a gazdaság intenzitásának növelése szolgálhat - tette hozzá.

Ha megnézzük, hogy hazánkban az egy hektáron előállított jövedelem hogyan viszonyul a nemzetközi versenyben versenytársainkhoz, akkor látható, hogy komoly növekedési potenciállal rendelkezünk.

- Az a feladatunk, hogy a képzési rendszereket a piaci igényekhez igazítsuk, és fontos, hogy a gazdálkodói oldalt finanszírozhatóvá tegyük - mondta. Javasolta, hogy a családi gazdaságok kaphassanak jogi személységet, ez ugyanis növelhetné a forrásellátottságukat és javulhatnának a fejlődési lehetőségek.

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2017. DECEMBER 20-ÁN MEGVÁLASZTOTT ORSZÁGOS TISZTSÉGVISELŐI

Elnök: Győrffy Balázs

Alelnökök: 
Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős alelnök. 
Éder Tamás élelmiszeriparért felelős alelnök
ifj. Hubai Imre vidékfejlesztésért felelős alelnök
Kis Miklós Zsolt általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnök

Országos Etikai Bizottság:
Hoffmann Ádám, Pálffy Levente, Pásztor Tamás, Sain Krisztián, Dr. Takács Ferenc

Országos kamarai osztályok elnökei:
Petőházi Tamás, Szántóföldi növénytermesztési és beszállító ipari osztály
dr. Mártonffy Béla, Kertészeti és beszállító ipari osztály
dr. Wagenhoffer Zsombor, Állattenyésztési és beszállító ipari osztály
dr. Losó József, Élelmiszer-feldolgozási osztály
dr. Csorbai Attila, Agrár- és élelmiszer-kereskedelmi osztály
Patay Vilmos, Kistermelői, együttműködés és helyi kezdeményezések osztály
Luzsi József, Erdő- és vadgazdálkodási osztály
Weisz Miklós, Fiatal gazda és innovációs osztály
Szabó Levente, Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztály

Ellenőrző Bizottság:
Dr. Cseh Tibor András, Harcz Zoltán, Dr. Kovács P. Zoltán, Ribányi Pál, Sulyok Ferenc

Választottbíróság bírái:
Dr. Balogh Zoltán László, Dr. Bobvos Pál, Dr. Csák Csilla, Dr. Imre Miklós, Dr. Jójárt László, Dr. Kator Zoltán, Dr. Kovács Zoltán (Budapest), Dr. Kovács Zoltán (Veszprém), Dr. Kovács Róbert, Dr. Kurucz Mihály, Dr. Lovászy Csaba, Dr. Mikó Zoltán, Nagy László, Dr. Nyujtó Ferenc, Dr. Pásztor Tamás, Dr. Reiniger Balázs, Dr. Rieger László, Dr. Szecskay András, Dr. Tóth Attila, Dr. Bacskai Edina, Dr. Orbán Miklós, Dr. Szabó Gyula, Dr. Szánthó Pál, Dr. Andréka Tamás, Dr. Kis Norbert, Dr. Szűcs Ernő Péter, Dr. Czira Enikő Erzsébet, Dr. Jobbágy Krisztina

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.